Kivonult a TEK az osztrák-magyar határra
Hármas fokozatú terrorkészültésg van érvényben
Kivonult a TEK az osztrák-magyar határra

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2020. 11. 03.
Nagy erőkkel vonlutak az osztrák-magyar határra a Terrorelháritási Központ egységei, a bécsi terrortámadás miatt, ezzel megelőzve, hogy az esetleges terroristák behatolhassanak Magyarországra - adta hírül az index.hu.A TEK felkészült arra, hogy a lakosság biztonságát érintő ellenőrzött információ esetén haladéktalanul megtegyen minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy a magyar emberek biztonságát és az ország értékeit megvédhesse – közölte a Terrorelhárítási Központ.

Kövesse nálunk az amerikai választás eseményeit percről-percre a hetek.hu-n! Kedd reggeltől szerda estig megállás nélkül követjük a legfontosabb eseményeket, legfrissebb eredményeket.  Tartson velünk!

A TEK szerint napjainkban a tömeges migráció, valamint – ezzel összefüggésben – a terrorizmus jelenti az első számú veszélyforrást az európai államok biztonságára, egyúttal a legnagyobb kihívást a terrorelhárítással foglalkozó szervezetek részére.

A Terrorelhárítási Központ arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon a terrorfenyegetettség szintjét egy négyes skálán határozza meg, ahol az 1-es a legmagasabb, míg a 4-es a legenyhébb fokozat. Jelenleg a 3-as fokozat van érvényben. - közölte a TEK. A 3-as – közepes – fokozat akkor rendelhető el, ha az ellenőrzött vagy részben ellenőrzött információk a fenyegetettség szintjének növekedésére utalnak vagy az Európai Unió, illetve a NATO tagállamában, vagy a szomszédos államok valamelyikében terrorcselekményt követtek el, amelynek hatásaként Magyarország fenyegetettségének növekedése valószínűsíthető, de magasabb fokozat bevezetése nem indokolt.

A Terrorelhárítási Központ szerint a fokozatot mindaddig fenn kell tartani, amíg Magyarország veszélyeztetettsége – nagy valószínűséggel – nem zárható ki.

"Jelenleg nem állnak rendelkezésre olyan adatok, amelyek miatt szigorításra lenne szükség Magyarországon

, azonban bármikor felmerülhet olyan információ, amely szükségessé teszi magasabb fokozat elrendelését." - áll az index.hu-nak elküldött közleményben.

A TEK a biztonság garantálása érdekében együttműködik a magyar és külföldi partnerszolgálatokkal, és folyamatosan elemez, értékel és ellenőriz minden információt, amely Magyarország alkotmányos rendjét és a magyar emberek biztonságát veszélyeztetheti.

Hétfő este 8 után több fegyveres merénylő lövöldözős ámokfutásba kezdett Bécs belvárosában. A rendőrség információi szerint négyen meghaltak, köztük egy robbanóövnek látszó tárgyat viselő ISIS-terrorista is, és 17 embert kellett kórházba szállítani. Minden jel arra utal, hogy koordinált terrortámadás történt.

A parlementben is téma volt a merénylet

Kontrát Károly belügyi államtitkár együttérzését és részvétét fejezte ki Ausztria népének és a bécsi merénylet áldozatai hozzátartozóinak. Úgy értékelt: Európa biztonsága, az európai életforma áll támadás alatt.

Közölte: a magyar terrorelhárítás felajánlotta segítségét az osztrák hatóságoknak, valamit az osztrák-magyar határon szigorított ellenőrzést vezettek be,

a TEK megerősített műveleti egységgel, páncélozott gépjárművekkel van jelen a határon.

Hozzátette: a magyar hatóságok és szolgálatok folyamatosan figyelemmel kísérik magyarországi terrorfenyegetettséget, és haladéktalanul megteszik az szükséges intézkedéseket a magyar emberek biztonsága érdekében. Hozzátette: jelenleg a legnagyobb veszélyt a magányos elkövetők jelenthetik, felderítésükre mesterséges intelligenciát is alkalmaznak, de jelenleg ilyen veszélyről nincs tudomása a magyar hatóságoknak.

ORBÁN és több világvezető is kiállt Ausztria mellett

"Megrendülve és feldúlva állunk most itt, amikor megkaptuk a híreket arról, hogy terrortámadás érte az önök országát és Bécs városát. Ahogy itt Budapesten mondják, mi sógorok vagyunk. Az Önökkel szembeni támadás a velünk szembeni támadás, az Önök fájdalma a mi fájdalmunk, az Önök kihívásai a mi kihívásaink is"

- reagált a bécsi merényletre Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán.

Hozzátette, teljes mellszélességgel kiállunk Ausztria polgárai mellett, imádkozunk az áldozatokért és mindent megteszünk azért, hogy sikerüljön elrettenteni a jövőbeni elkövetőket.

"Készen állunk arra, hogy mindent megtegyünk közösen veletek, hogy megmentsük Európát az olyan terrortámadás-sorozatoktól, amelyeket az elmúlt napokban kellett elszenvedni." - jelentette ki a magyar miniszterelnök.

"Imádkozunk a bécsi emberekért az Európában elkövetett újabb ördögi terrorakció után"

- fogalmazott az amerikai elnök a mikroblogbejegyzésben, amelyet utolsó, Michiganben tartott kampányrendezvénye után tett közzé.    

(Hetek/index/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!