Meghaladta az ötmilliót a Németországban élő muszlimok száma
Meghaladta az ötmilliót a Németországban élő muszlimok száma

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 04. 28.
Öt év alatt kilencszázezerrel emelkedett és meghaladta az ötmilliót a muszlim vallású emberek száma Németországban egy szerdán bemutatott kutatás szerint.

A szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) Muszlim élet Németországban 2020 című kutatásában elvégzett becslés szerint 5,3-5,6 millió muszlim vallású ember él az országban, ami a 83,1 milliós lakosság 6,4-6,7 százaléka.

Öt éve közel egymillióval kevesebben voltak

Öt évvel korábban, 2015-ben 4,4-4,7 millióra becsülték a muszlimok számát, a népességben betöltött arányukat pedig 5,4-5,7 százalékra. A vallási közösség létszáma így 900 ezerrel, lakossági részaránya 1 százalékponttal emelkedett.

Az utóbbi fél évtizedben főleg a közel-keleti válságövezetekből érkezett menedékkérők révén emelkedett a muszlimok száma. Ennek hatására erősödött a közösség sokszínűsége - mondta a BAMF honlapján közölt összeállítás szerint Anja Stichs, a BAMF kutatóintézetének munkatársa.

Kifejtette, hogy továbbra is a törökországi származásúak alkotják a legnagyobb csoportot,

de már nincsenek többségben, arányuk 45 százalék. A második helyen a polgárháború sújtotta Szíriából származók állnak 13 százalékkal.

A muszlim vallási közösség tagjainak élettapasztalatai igen eltérőek. Jelentős részük sok éve Németországban él vagy Németországban született, és csaknem 50 százalékuk rendelkezik a német állampolgársággal.

Reménykednek az integrációban

A németországi muszlim közösségről szóló alapismeretek rögzítését és a folyamatok követését szolgáló kutatásban azt is kimutatták, hogy döntő többségük, 79 százalékuk jónak vagy nagyon jónak értékeli a német nyelvtudását, és kétharmaduk tart fenn szoros, baráti kapcsolatot német származású emberekkel. A kevés ilyen kapcsolattal rendelkezők körében erős óhaj mutatkozik arra, hogy legyen több német származású barátjuk, ismerősük.

Ezzel kapcsolatban Hans-Eckhard Sommer, a BAMF elnöke elmondta: "az elemzések megmutatják, hogy gyakran túlbecsülik a vallás hatását az integrációra". A társadalmi beilleszkedésben a vallási hovatartozásnál sokkal fontosabbak más tényezők, például a Németországban eltöltött idő, a Németországba költözést kiváltó okok vagy a társadalmi helyzet - mondta a szövetségi hivatal vezetője.

A muszlimok legnagyobb része 25 év alatti

A BAMF kutatóintézetének adatai szerint a németországi muszlimok jellemzően fiatalok. Legnagyobb részük - csaknem 45 százalékuk - 25 év alatti, és csupán 5 százalékuk tartozik az idősek közé, a 64 felettiek korosztályába. A teljes népességet tekintve az idősek aránya több mint négyszer nagyobb, 21 százalékos.

A többi között kimutatták, hogy a németországi muszlimok 82 százaléka erősen vagy inkább vallásosnak tartja magát.

Maga a vallásgyakorlás igen sokszínű, így például 70 százalék ügyel az ételekre, italokra vonatkozó előírások betartására, de csak 39 százalék imádkozik napi rendszerességgel, és a közkeletű vélekedéssel szemben a muszlim lányok és nők több mint kétharmada, 70 százaléka nem visel fejkendőt.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!