Meg sem alakult az új izraeli kormány, de Washington már üzent, milyen elvárásai vannak
Meg sem alakult az új izraeli kormány, de Washington már üzent, milyen elvárásai vannak

illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 11. 16.
Az új Netanjahu-kormány még meg sem alakult, de már erős nyomást helyezett rá a Biden-adminisztráció, hogy ki lehet védelmi miniszter és ki nem.

Egyik izraeli hírportál értesülései szerint a Fehér Ház  - egyik tisztviselőjén keresztül - világosan megüzente a megválasztott miniszterelnöknek, Benjámin Netanjahunak, hogy az Egyesült Államok nem támogatja, hogy Bezalel Smotricht, a vallásos cionisták vezetőjét nevezze ki védelmi miniszternek.

A Fehér Ház felől érkező presszió miatt az izraeli sajtóban arról beszélnek, hogy Smotrichot valószínűleg nem teszik meg a védelmi tárca vezetőjének. Ugyanakkor mivel Netanjahunak nagy szüksége van a Vallásos Cionisták Pártjának támogatására az újabb koalíciós kormány megalakításához, nem lehet kizárni azt sem, hogy végül figyelmen kívül hagyja Washington elvárásait.

Egyik izraeli elemző elmondta, hogy „Hajlamos vagyok azt hinni, hogy Smotrich nem lesz védelmi miniszter. Tíz nappal ezelőtt egy magas rangú amerikai tisztviselő azt mondta nekem, hogy

a következő védelmi miniszter személye óriási hatással bír majd az Egyesült Államok és Izrael közti viszonyra.”

Az amerikai tisztviselő állítólag azt is elmondta, hogy a riporterhez intézett megjegyzéseivel kifejezetten Netanjahura akar nyomást gyakorolni, hogy ne Smotrichot nevezze ki védelmi miniszternek.

 „Arra számítunk, hogy Netanjahu is elolvassa ezt, miután lehozzátok (a hírt)”

– idézte az amerikai tisztviselőt az izraeli újságíró.

(IsraelNationalNews / Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 100 nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!