írtunk, maszkos fegyveresek elraboltak egy drúz nemzetiségű izraeli férfit, Tiran Ferót az egyik kórházból Dzsenínben. A súlyos incidens miatt jelentős izraeli fegyveres erők gyülekeztek össze a történelmi Szamária területén. " />
Még élhetett a fiú, akit palesztin terroristák leszedtek a lélegeztetőről és elraboltak Izraelben
Még élhetett a fiú, akit palesztin terroristák leszedtek a lélegeztetőről és elraboltak Izraelben

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2022. 11. 24.
Visszajuttatták Izraelbe azt a holttestet, amelyet egy Júdea-Szamária területén lévő kórházból raboltak el kedd este, és amely miatt újabb feszültség keletkezett Izrael és a palesztinok között - jelentette be az izraeli hadsereg csütörtökön.

Ahogy arról tegnap írtunk, maszkos fegyveresek elraboltak egy drúz nemzetiségű izraeli férfit, Tiran Ferót az egyik kórházból Dzsenínben. A súlyos incidens miatt jelentős izraeli fegyveres erők gyülekeztek össze a történelmi Szamária területén.

A közlés szerint - amelyet a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet ismertetett - a 18 éves drúz Tiran Feró holttestét csütörtökre virradó éjjel Szalem átkelőhelynél a Vörös Félhold segélyszervezet egyik mentőkocsijával, a Palesztin Hatóság segítségével juttatták el Izraelbe. A holttestet az al-Aksza Mártírjainak Brigádja nevű terrorcsoport rabolta el egy dzseníni kórházból - ezt korábban maga a csoport közölte.

A Júdea-Szamáriában autóbalesetben súlyosan megsérült végzős középiskolás csütörtökön ünnepelte volna 18. születésnapját. Családja ezen a napon helyezi örök nyugalomra Daliat al-Karmel drúz városban, Izraelben.

A család beszámolója Fero még élt, amikor a maszkos fegyveresek leszedték a lélegeztetőgépről, majd magukkal vitték.

A holttest visszajuttatása a Palesztin Hatóság, azon belül a palesztin biztonsági erők együttműködésével történt. Előzőleg az izraeli hadsereg további intézkedésig lezárta a gilboai és a szalemi átkelőt a Júdea-Szamáriából érkező áruk előtt, s szerdán felfüggesztették a beléptetést palesztin vendégmunkások és az izraeli arabok számára is.

A súlyos incidens miatt jelentős izraeli fegyveres erők gyülekeztek Júdea-Szamária északi részén, és azzal is egyre nagyobb nyomás nehezedett a Ferót fogva tartó fegyveresekre, hogy bejelentették: az átkelőhelyek a hétvégén is zárva maradnak, ha nem adják vissza a holttestet. A holttest kiadása után, csütörtök reggel megnyitották az érintett Júdea-Szamária területén lévő beléptetőhelyeket.

Az iszlámból a tizedik században kiszakadt drúz vallási irányzat, majd nemzetiség tagjai több közel-keleti országban élnek, főként Szíriában, Libanonban és Izraelben, és mindenütt lojálisak a helyi hatalomhoz. Az arab anyanyelvű drúz kisebbség fiai Izraelben vállalják a hadkötelezettséget is.

(MTI / Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!