beszámolója szerint egy jesiva 15 éves kanadai tanulója, Aryeh Shtzupak meghalt, és legalább 26-an megsérültek, közülük többen kritikus állapotban vannak.  " />
(+18) Két bomba robbant Jeruzsálemben a szerda reggeli forgalomban
Egy 15 éves fiú meghalt, többen életveszélyesen megsebesültek
(+18) Két bomba robbant Jeruzsálemben a szerda reggeli forgalomban

Forrás: Youtube/ i24NEWS English

2022. 11. 23.
Egy forgalmas buszmegállóban, majd egy lakónegyed kereszteződésében történt robbanás, mintegy félórás különbséggel. Legalább egy ember meghalt, több sebesült életéért küzdenek az orvosok. A rendőrség órákra lezárta a Jeruzsálembe vezető főutakat.

Két helyszínen robbantásos merényletet követtek el Jeruzsálem környékén szerda reggel. A Jerusalem Post beszámolója szerint egy jesiva 15 éves kanadai tanulója, Aryeh Shtzupak meghalt, és legalább 26-an megsérültek, közülük többen kritikus állapotban vannak. 

A két pokolgépet félórás különbséggel, távolról robbanták fel, először a város bejáratánál található autóbusz-megállóban, majd a Ramot lakónegyedhez vezető egyik kereszteződésben található megállóban.

A beszámolók szerint az első bombát egy busz mellett helyezték el egy táskában, és a robbanást követően sok kisebb sérülés keletkezett a járművön. A robbanóanyagok mellett szögeket és üveggolyó-darabokat is találtak a helyszínen, melyeket azért szoktak a terroristák a bombákba tenni, hogy még súlyosabb sérülést okozzanak az áldozatoknak.

A második, az első helyszíntől mintegy másfél kilométerre elkövetett robbantás miatt hét sebesült került kórházba, de ők csak könnyebben sebesültek meg. Ebben a buszmegállóban kevesen voltak a merénylet elkövetésekor, és szintén egy táskába rejtették a bombát.

"Zajt hallottunk, és láttuk, hogy sokan futnak, a gyerekek pedig sírtak. Láttuk, ahogy a repesz megrongálja a buszt. (...) Rájöttünk, hogy robbanás történt, sok lány sírni kezdett, mindenki nagyon megijedt" - mondta Neta Versevszki, egy 14 éves iskoláslány, aki egy másik buszon ülve látta a robbanást.

Az izraeli rendőrség szerint összehangolt terrortámadás történt, és ugyanaz a személy detonálhatta mindkét bombát távolról.

A rendőrfőkapitány is a helyszínre sietett.

Az a cél, hogy megelőzzük a következő robbantást. Mindenkit kivezényeltünk, és nemcsak ide, hanem más területekre is. Egy vagy két terrorista helyezhette el a két bombát. Minden hírszerzőügynökség ezen az ügyön dolgozik"

- mondta Kobi Sabtáj.

Jaír Lapid, az átmeneti kormány miniszterelnöke bejelentette, hogy a kettős merénylet miatt összehívta a biztonsági kabinetet. A merényletek után magasabb készültségi fokozatot rendeltek el az egész országban.

Fegyveresek elrabolták egy izraeli holttestét

Közben maszkos fegyveresek elrabolták egy autóbalesetben elhunyt, drúz nemzetiségű izraeli férfi, Tiran Fero holttestét egy kórházból Dzsenínben. A súlyos incidens miatt jelentős izraeli fegyveres erők gyülekeznek a történelmi Szamária területén, de egyelőre nem világos, hogy behatolnak-e Dzsenínbe visszaszerezni a holttestet.

A Haifa melletti drúz városban, Daliat al Karmelben lakó 18 éves, érettségi előtt álló diák másodmagával egy Dzsenín környéki autószerelő-műhelybe vitte járművét kedden, de útközben autóbalesetben megsérültek. Egyikük könnyebben sérült meg, s egy izraeli kórházba szállították. A rendkívül súlyos állapotban lévő Ferót viszont Dzsenínbe vitték, a legközelebbi kórházba. Családja is odautazott, s mellette voltak, amikor elhunyt. 

Elmondásuk szerint az álarcos fegyveresek a kórterembe hatoltak be, és szemük láttára lekapcsolták a fiút a létfenntartó gépekről, majd elvitték magukkal. 

Az al-Aksza Mártírjainak Brigádja nevű terrorcsoport magára vállalta az akciót, és bejelentette, hogy palesztinok Izraelben lévő földi maradványaiért cserébe visszaadják a 18 éves izraeli holttestét. Az arab anyanyelvű drúz kisebbség fiai vállalják az izraeli hadkötelezettséget.

Az iszlámból a tizedik században kiszakadt drúz vallási irányzat, majd nemzetiség tagjai több közel-keleti országban élnek, főként Szíriában, Libanonban és Izraelben, és mindenütt lojálisak a helyi hatalomhoz.

(Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!