Már elnöksége első óráiban gesztust tett Biden az LMBTQ-közösségnek
A Fehér Ház kapcsolattartási oldalán már nemcsak női és férfi opciót lehet választani
Már elnöksége első óráiban gesztust tett Biden az LMBTQ-közösségnek

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 01. 21.
A frissen beiktatott amerikai elnök, Joe Biden első intézkedései között "jelentős gesztust" tett az LMBTQ-közösség felé azzal, hogy a fehér házi honlap kapcsolattartási űrlapján nemüknek megfelelően nemcsak kettő, hanem több opcióból választhatnak. 

Az elnök már röviddel beiktatása előtt történelmet írt azzal, hogy transznemű gyermekorvost választott helyettes egészségügyi miniszterhelyettesévé, azonban, ígéretéhez híven, ez csak a kezdet. Elnöki beiktatása után a Fehér Ház hivatalos oldala is megváltozott, s e változást az LMBTQ-csoportok lelkesen üdvözölték.

Elnökségének első óráiban lehetővé tette ugyanis, hogy a kapcsolattartó oldalon az emberek megadhassák preferált névmásaikat, gender identitásuknak megfelelően az alábbi listából: 

she/her (női névmás), he/him (hímnemű névmás), they/them (semleges nemű névmás), other (egyéb), vagy jobb szeretné nem megosztani

Az egyéb kategóriát választók akár be is írhatják, milyen névmással utaljanak rájuk.  

Név előtagokból is megszaporodtak a választási lehetőséger:

Mr. (úr), Ms. (hölgy, asszony), Mrs. (asszony), Dr,, Mx. (nemtelen), egyéb, vagy semmilyen..

Az oldalon emellett frissítették a Fehér Ház prioritásait felsoroló oldalt is, mely jelenleg a Covid-19-et, az éghajlatot, a faji egyenlőséget, a gazdaságot, az egészségügyet, a bevándorlást és Amerika globális szerepének helyreállítását foglalja magában. Újdonság az is, hogy az egész weboldalt spanyol nyelven is el lehet érni.

A Gay and Lesbian Alliance Against Defamation (Meleg és leszbikus szövetség a rágalmazás ellen) szervezet hívta fel először a lépésre a figyelmet Twitter-oldalán. 

(CBS News/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!