Transznemű egészségügyi miniszter-helyettese lesz Bidennek
A hivatalba lépő elnök már első napján LMBTQ-barát rendeletet léptet életbe, melynek nem betartása esetén súlyos retorziók várhatóak
Transznemű egészségügyi miniszter-helyettese lesz Bidennek

Fotó: Wikipedia/Commonwealth Media Services, PA Department of General Services

2021. 01. 20.
Joe Biden megválasztott elnök, akit a mai napon iktatnak be hivatalába, helyettes egészségügyi miniszterének Amerika történelmében először nyíltan transznemű személyt, Rachel Levine-t választotta. Ígéretei szerint nem ez lesz az utolsó lépés, amivel a transz és az LMBTQ közösség ügyét előrevinné: elnökségének első száz napjában számos további transz-párti intézkedés várható.

Levine gyermekorvosként és Pennsylvania állam főorvosaként szolgált korábban, és Xavier Becerra latino egészségügyi miniszter-jelölt mellett fog szolgálni. Munkájukat az előző adminisztráció vírusellenes harcában aktív fertőző betegség-szakértő Dr. Anthony Fauci is segíteni fogja.

Biden szerint Dr. Rachel Levine "történelmi és szakmai választás, aki segíteni fogja kormányunk egészségügyi erőfeszítéseit," és az amerikai polgárok koronavírussal vívott harcát "lakhelyüktől, etnikumuktől, vallásuktól nemi orientációjuktól, gender identitásuktól vagy fogyatékosságuktól függetlenül".

Rachel Levine a Harvardon és a Tulane Medical Schoolon szerzett diplomát, elnöki pozíciót tölt be az Állami és Területi Egészségügyi Tisztviselők Szövetségének elnöke. A múltban írt az opioid válságról, az orvosi marihuánáról, a serdülőkori gyógyszerekről, az étkezési rendellenességekről és az LMBTQ-orvoslásról.

Biden már meg is kezdte a tárgyalásokat a Kongresszussal a megválasztott elnök 1,9 billiárd dolláros koronavírus elleni tervéről. Emellett igyekszik az oltási folyamatot is gyorsítani, és elnökségének első száz napjában arra kér minden amerikait, hogy viseljenek maszkot, ezzel is lassítva a vírus terjedését.

Biden már az első napon transz-barát rendelkezéseket tervez

Joe Biden elnökségének első napján újra életbe lépteti az Obama-kormány 9. cikkely szerinti szabályait, melyek biztosítsák, hogy

a transzgender diákok olyan mosdót vagy öltözőt használjanak, ami megfelel gender-identitásuknak.

A Trump kormány visszavonta ezt, mivel szerintük a 9-es cikkely a nemi és nem a gender-alapú megkülönböztetést tiltja, és az Obama-kormány azzal, hogy megváltoztatta a szabályt, megkísérelte újradefiniálni a nemet. Ennélfogva már 2016 májusa óta, amikor bevezették a szabályt az amerikai államok mintegy fele megtámadta, és beperelte az Obama-kormányt az ügyben.

Most azonban, az akkori alelnök, Biden visszatérésével a szabály is visszatér, már elnökségének első napján. 

"Hivatalba lépésének első napján Biden újra életbe lépteti az Obama-Biden iránymutatást, amit a Trump-kormány visszavont, és amely helyreállítja a transzneműek sportokhoz, mosdókhoz és öltözőkhöz való hozzáférését gender identitásuknak megfelelően. Utasítja az oktatási minisztériumot is, hogy szigorúan tartassa be a szabályt és vizsgálja ki a transznemű hallgatók polgári jogainak megsértéseit."

- olvasható Biden oldalán, hivatalos programjában.

A szabállyal nem együttműködő iskolák veszélyeztetik, hogy az állam minden szövetségi támogatást megvon tőlük. 

Biden első száz napjában számos további LMBTQ-barát intézkedést tervez. Abortuszpárti terveiről, és első napjára tervezett intézkedéseiről itt és itt olvashat.

(Politico/The Blaze/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!