Nincs meglepetés: nyíltan abortuszpárti lépéseket tervez Biden az első 100 napban
Helyreállítaná a Planned Partenhood támogatását és törvénybe iktatná az abortuszhoz való jogot
Nincs meglepetés: nyíltan abortuszpárti lépéseket tervez Biden az első 100 napban

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 01. 19.
Joe Biden szerdán beiktatásra kerülő amerikai elnök első száz napja során nem csak felszámolná Donald Trump leköszönő elnök eddigi abortuszellenes politikáját, de ki is terjesztené a szövetségi törvény szerinti abortuszjogokat. 

Mint, ahogy azt a napokban megírtuk, tucatnyi elnöki rendeletet tervez aláírni már beiktatása napján, azaz szerdán, Joe Biden hivatalba lépő amerikai elnök, hogy visszafordítsa Donald Trump távozó elnök legvitatottabb intézkedéseit, és lépéseket tesz majd többek között a koronavírus-járvány kezelésére is. Első tíz napja során négy krízist,a koronavírus-helyzetet, az abból fakadó gazdasági krízishelyzetet, a klímaválság és a faji egyenlőség válságot igyekezik majd orvosolni.

Ezeken felül kiiktatja az úgynevezett "Mexico City Policy-t"- mely megtiltotta az Egyesült Államok állampolgárainak azt, hogy más nemzetekben is támogassák és népszerűsítsék az abortuszt, továbbá visszaállítja az olyan klinikák állami támogatását, mint  a Planned Parenthood.

Mindezek mellett, az "ObamaCare" szülés-szabályozását is reaktiválja, mely a munkaadókat a fogamzásgátlók és sürgősségi abortusztabletták fedezésére kényszeríti.

A szerdán beiktatásra kerülő 46. elnök a szövetségi törvénybe foglalná az abortuszt, annak érdekében, hogy a legfelsőbb bíróság ne tudja felülbírálni a "Roe kontra Wade" pert.

A Planned Parenthood vezérigazgatója, Alexis McGill Johnson"rendkívül izgalmasnak" nevezte Biden terveit .

"Rengeteg munka vár ránk, hogy az elmúlt négy év rombolását helyreállítsuk, de az, hogy olyan bajnokokat tudhatunk magunk mellett aki érti, tudja, hogy mi a dolga az első 100 napban az nagyon lenyűgöző"

- fejezte ki örömét Johnson.

Szomorú életpártiak

Az életpárti csoportok sajnálatukat fejezték ki a változásokkal kapcsolatban:

"Nagyon elkeserítőek ezek a fejlemények, de nem adjuk fel a küzdelmet, mindent megteszünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk az abortusz népszerűsítését"

- mondta Carol Tobias, a "National Right to Life Committee" (szerk.:Nemzeti Élethez való Jog) elnöke.

Biden tervezett lépéseit a katolikus egyház is elítéli. A múlt héten Timothy Dolan new york-ibíboros azt mondta, hogy a katolikusokat továbbra is az abortusz ellen vannak.

"Megszállottjai vagyunk az emberi személy méltóságának és az egész emberi élet szentségének!"

- érvelt Dolan bíboros. 

(Hetek/Disrn)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!