Akik több feketét ölnek Amerikában, mint bárki más
Planned Parenthood – rasszista alapítók, rasszista gyakorlat
Akik több feketét ölnek Amerikában, mint bárki más

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Miközben a progresszív Amerika minden erejével a nemzete múltjának újraértékelésén, vagy inkább eltörlésén dolgozik, úgy néz ki, csak a saját háza táján nem hajlandó rendet tenni.

„Nagy csodálója vagyok Margaret Sangernek. A bátorsága, állhatatossága és az üzenete is nagyon tiszteletreméltó” – mondta még korábban Hillary Clinton a Planned Parenthood alapítójáról. Valóban, a balliberális oldal Amerikában nem lenne ugyanaz Sanger munkássága nélkül. A probléma csak az, hogy ellentétben sok államférfival, akiknek szobrait sorra döntögetik vagy rongálják meg ezekben a napokban, ő tényleg rasszista volt, és ez ráadásul alapjaiban határozta meg a Clinton és társai által oly nagyra értékelt munkásságát.

Születésszabályozással az "emberiség gyomnövényei" ellen

Margaret Sangert a modern születésszabályozásért küzdő mozgalom egyik megalapozójának tartják. 1916-ban megalapította az USA első ilyen jellegű klinikáját, 1921-ben pedig létrehozta az Amerikai Születésszabályozó Ligát, amely később a Planned Parenthood nevet kapta. Elveit írásban is rendszeresen közölte, amelyekből kiviláglik, hogy a családtervezés és a házilag elvégzett igen veszélyes terhesség-megszakítások visszaszorítása mellett egész más motivációi is voltak.
Sanger elkötelezett híve volt az eugenikának, mely az emberiség öröklődő szellemi és testi hibáinak javítása érdekében végzett beavatkozásokat hirdette.

Ez az elmélet nem egyszer adott táptalajt olyan kezdeményezéseknek, amelyek a szellemi fogyatékosok sterilizálását, vagy éppen a faji alapú „tökéletesítést” propagálták. Többek között a náci Németország népesedéspolitikájának is az eugenika jelentette az alapját.

Sanger maga is támogatta az emberiség génállományának javítását, melyhez a kulcsot a különböző rasszok és társadalmi rétegek szabályozott reprodukciójában látta. Egyik írásában kijelentette, hogy jó megoldásnak tartja a „gyengeelméjűek, elmebetegek és vérbajosok sterilizációját”. Emellett állította, hogy az egyik legégetőbb probléma, hogy hogyan lehetne visszaszorítani a fizikailag és mentálisan csökkent képességűek túlnépesedését.

Ezek az állítások önmagukban is borzasztó üzenetet hordoznak, ám Sanger 1923-ban egy a New York Times-nak adott interjújában még ennél is továbbment, ahol kifejtette, hogy szerinte a társadalom jobb faji alkotóelemeit ápolni kell, míg a csökkentett képességű állomány fokozatos visszaszorítására, elfojtására, végül eltörlésére lenne szükség. Ezt a réteget az interjúban emberi gyomnövényeknek nevezte, amely fenyegetést jelent az amerikai civilizáció legnemesebb virágaira. Ezért 1939-ben útjára indította a The Negro Project nevű kezdeményezést is, amit paradox módon a fekete közösség vezetői is támogattak, pedig a kritikusok szerint a szegénysorban élő afroamerikaiak számára nyújtott egészségügyi és családtervezési segítség valójában egy kísérlet volt a fekete lakosság létszámának csökkentésére.

A meg nem tagadott örökség

Hayden Ludwig kutató szerint a baloldal soha nem fogja megtagadni Margaret Sanger örökségét, mivel rengeteg elvüknek ő az egyik alapja. Emiatt inkább átsiklanak az életműve vállalhatatlan elemein (például azon is, hogy Sanger egyszer még egy Ku Klux Klan által szervezett rendezvényen is beszédet tartott és pozitívan nyilatkozott a feketéket terrorizáló csoportról). Az állítás olyan szempontból is helytállónak bizonyult, hogy a jelek szerint a Planned Parenthood azóta is gyakorlatba ülteti Sanger vízióját.

A Roe kontra Wade-ügyben hozott legfelsőbb bírósági döntés óta ugyanis sok millió abortuszt hajtottak végre az Egyesült Államokban. Az áldozatoknak pedig nagyjából harmada (15 és fél millió) az afroamerikai népességből került ki. Vagyis annak ellenére, hogy a társadalomnak mindössze 13 százalékát teszi ki, az abortusz-statisztikákban elképesztően felülreprezentált a fekete lakosság.

Ennek oka többek között az, hogy a PP az elérhetőség jegyében szándékosan alacsony jövedelmű, kisebbségiek által lakott negyedekbe telepíti az egyébként híresen olcsó szolgáltatásokat nyújtó klinikáit. A 2010-es népszámlálási adatok szerint a Planned Parenthood műtéti abortuszra is alkalmas létesítményeinek 79 százaléka egy sétányi távolságra van az ilyen környéken lakók számára. Sokak szerint a PP ezzel tudatosan építi ki a bizalmat a kisebbségi nőkben, akiknél fennáll a teherbe esés lehetősége, mert ők az egyéb olcsó vagy ingyenes szolgáltatásokat látva jó eséllyel ilyen esetben is az ő klinikáikat fogják felkeresni.

Hogy ez a stratégia mennyire hatékony, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy az afroamerikaiak körében több áldozatot szed az abortusz, mint az AIDS, a közlekedési balesetek, a gyilkosságok, a rák és a szívbetegségek együttvéve. A BlackGenocide.org szerint, ha az abortuszt nem legalizálták volna, a fekete lakosság száma ma 36 százalékkal nagyobb lenne. Ted Cruz, texasi szenátor találóan jelentette ki egyik tweetjében:

„Ha valami megérdemli, hogy eltöröljék, az a Planned Parenthood.”

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook oldalunkon megteheti:

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!