Már a Fehér Ház is elítélte a Columbia Egyetem előtt tomboló antiszemitizmust
Az egyik rabbi azt tanácsolta a zsidó hallgatóknak, tartsák távol magukat az egyetemtől
Már a Fehér Ház is elítélte a Columbia Egyetem előtt tomboló antiszemitizmust

forrás: Youtube/ Sky News Australia

2024. 04. 22.
A Fehér Ház hivatalosan is elítélte a Columbia Egyetem előtt a gázai háború ellen zajló diáktüntetésen elhangzott „nyilvánvalóan antiszemita” kijelentéseket.

Mint közölték, a diákoknak joguk van a békés tiltakozáshoz, de elítélik „a zsidó diákokat célzó erőszakra és fizikai megfélemlítésre való felhívásokat”. Az interneten közzétett videókon ugyanis egyes tüntetők annak adtak hangot, hogy támogatják az október 7-én elkövetett véres támadásokat.

„Bár minden amerikainak joga van a békés tiltakozáshoz, a zsidó diákokat és a zsidó közösséget célzó erőszakra és fizikai megfélemlítésre való felhívások nyilvánvalóan antiszemita, lelkiismeretlen és veszélyes (kijelentések)”

- áll a közleményben. „A terrorszervezetek retorikáját visszhangozni pedig, különösen a holokauszt - a zsidó nép ellen elkövetett legsúlyosabb mészárlás - után, elítélendő.”

Vasárnap a CNN arról számolt be, hogy az egyetemmel kapcsolatban álló rabbi üzenetet küldött 300 zsidó diáknak, amelyben azt tanácsolta nekik, hogy a zavargásokra való tekintettel tartsák távol magukat az egyetemtől. Az ötödik napja tartó tüntetés során eddig több mint 100 hallgatót tartóztattak le. A letartóztatásokra azután került sor, hogy a rendőrség elkezdte feloszlatni a tiltakozók által felállított sátortábort az elit intézmény előtt. Erről itt írtunk részletesen.

Joe Biden elnök külön elítélte az egyetemi kampuszokon tapasztalható „égbekiáltó antiszemitizmust”, anélkül azonban, hogy közvetlenül egyetlen egyetemet is megnevezett volna. „Még az elmúlt napokban is tanúi lehettünk zaklatásoknak és erőszakra való felhívásoknak a zsidók ellen. Ez a nyílt antiszemitizmus elítélendő és veszélyes, és semmi keresnivalója az egyetemi kampuszokon, vagy bárhol máshol az országban” – fogalmazott a zsidó peszách ünnepe alkalmából kiadott nyilatkozatában Biden.

Eric Adams, New York polgármestere azt mondta, hogy „elborzasztja és felháborítja az antiszemitizmus, amelyet a Columbia Egyetem kampuszán és annak környékén szítanak”. A polgármester közölte, hogy a New York-i rendőrség mindenkit letartóztat, akiről kiderül, hogy törvényt sért.

(BBC / Hetek)

Iratkozzon fel a Hetek megújult hírlevelére! Hetente egy csokorban ajánljuk különleges tartalmainkat, a legizgalmasabb interjúinkat, videóinkat, világnézeti és kiemelt cikkeinket.  EZEN A LINKEN TUD FELIRATKOZNI.

hetek hírlevél/viber

Legfrissebb online híreinkért csatlakozzon a Hetek belső Viber-csoportjához! Így nem kell órákat szörföznie a híroldalak között, tőlünk megkapja telefonjára a nap legfontosabb világnézeti tartalmait.  CSATLAKOZZON A CSOPORTHOZ EZEN A LINKEN.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!