Macron: veszélyt jelentenek Franciaországra az Amerikából importált szélsőséges, progresszív eszmék
Számos vezető értelmiségi, újságíró is felszólalt a "woke" faji és genderelméletek, illetve az eltörlés kultúrája ellen
Macron: veszélyt jelentenek Franciaországra az Amerikából importált szélsőséges, progresszív eszmék

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 02. 10.
Vezető francia politikusok, újságírók és értelmiségiek figyelmeztetnek az Egyesült Államokból importált faji, genderkérdéseket tárgyaló, "woke" vagy "progresszív" társadalomtudományi elméletekkel kapcsolatban, melyek szerintük komoly veszélyt jelentenek Franciaországra, és fel kell lépni ellenük.

A The New York Times cikke szerint prominens francia entellektüellek fogtak össze az ellen, amit ők csak az amerikai egyetemi kampuszok kontrollálatlan progresszív baloldaliságának, és az eltörlés kulturájának neveznek. 

Nemcsak az iszlamizmus és a szeparatizmus, de a szélsőséges amerikai progresszív ideológiák ellen is hadat üzent Franciaország, mely félti egyetemeit és társadalmát az Egyesült Államok egyre divatosabb baloldali eszmeirányzataitól, és nem akarja, hogy azok a nemzeti kultúra és alapértékek vesztéhez vezessenek.

„Elkezdődött az amerikai kultúrharcot visszhangzó csata a francia egyetemeken falain belül, de a médiában is egyre nagyobb figyelem irányul rá. A politikusok egyre többet foglalkoznak ezzel, különösen egy olyan viharos évet követően, amelynek során egy sor esemény kérdőjelezte meg a francia társadalom alapelveit.”

A Times rámutat, hogy Emmanuel Macron francia elnök több ízben is kijelentette:

az amerikai "woke" baloldaliság egzisztenciális fenyegetést jelent Franciaországra nézve, a szeparatizmust és az iszlamizmust bátorítja, felőrli a nemzeti egységet, és támadást intéz Franciaország intellektuális és kulturális öröksége ellen.

Macron a szeparatizmus elleni küzdelemről szóló beszédében figyelmeztetett, hogy számos olyan téma, amelyet Franciaország akadémiai szinten kiemelkedően oktatott, "alá lett ásva, és el lett hagyva".

A francia elnök szerint ezzel az intellektuális vitát másokra bízták, a Köztársaságon kívüliekre, ideologizálva azt, néha engedve más akadémiai hagyományoknak. "

"Másfajta történelmen alapuló angolszász hagyományokra gondolok, ami nem a miénk. És amikor látom, hogy egyes társadalomtudományi elméleteket teljes egészében az Egyesült Államokból importálunk, az ő problémáikkal, amelyeket tiszteletben tartok és léteznek, de amelyek hozzáadódnak a mieinkhez, azt mondom magamnak, hogy ésszerű ezt a választást meghozni. Ezért világos, hogy 

újra be kell fektetnünk a társadalomtudományokba, a történelembe és a civilizációk megértésébe bejegyzések létrehozásával, a párbeszéd, az akadémiai és tudományos vita fokozásával."

- jelentette ki az elnök.

Jean-Michel Blanquer francia oktatási miniszter szerint harcolni kell az amerikai egyetemekről jövő intellektuális mátrix és az interszekcionalitással kapcsolatos eszmék ellen, amik szembemennek a francia származástól, nemtől és vallástól független egyenlőség elvével, és melyek táptalajai a társadalom széttöredezésének és az iszlamizmusnak.

“Ez a valóság a francia társadalomtudományok jelentős részét megfertőzte...néhányan tudatosan művelik, mások hasznos idióták az ügy érdekében."

Blanquer szerint tenni kell valamit annak érdekében, hogy visszafordítsák ezt a jelenséget és megújítsák a köztársaságtudatosságot a francia társadalom szívében és politikai életében egyaránt. 

Macron, akit sokan balközép politikusnak tekintettek, elkezdett meglepetést okozni az embereknek, amikor a jobbközép nézőpontokat kezdett el képviselni a kultúrával és a szélsőbaloldal elleni küzdelemmel kapcsolatos kérdésekben.

Tavaly novemberben Macron erős kritikát fogalmazott meg az amerikai mainstream médiával kapcsolatban, amiért "legitimizálta" a tavalyi év során Franciaországot érő iszlamista erőszakot.

"Amikor öt évvel ezelőtt megtámadták Franciaországot, a világ minden nemzete támogatott minket" - mondta Macron, utalva a 2015 novemberi iszlám terrortámadásokra, amelyek Párizsban jóval több mint száz ember halálát eredményezték.

„Tehát amikor ebben az összefüggésben több újságot látok, amelyek véleményem szerint olyan országokból származnak, amelyek osztják az értékeinket - újságírókat, akik olyan országok írnak, melyek a felvilágosodás és a francia forradalom örökösei -, és látom, hogy legitimálják ezt az erőszakot, mondván, a probléma abban áll, hogy Franciaország rasszista és iszlamofób, akkor azt mondom, hogy az alapelveink elvesznek. ”

A nyár folyamán, az Egyesült Államokban kirobbant faji zavargások közepette Macron kijelentette, hogy országa nem vesz részt a „történelem hamis átírását”, valamint a történelmi szobrok és emlékművek megsemmisítését.

Ahogy arról korábban írtunk, az elmúlt napokban a francia belügyminiszter a francia evangéliumi keresztényeket is a "nagyon komoly probléma" kategóriába sorolta, gyakorlatilag az iszlamista terroristák mellett említve őket. A minisztérium azóta a nagy felháborodás hatására visszakozott.

(The New York Times/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!