Lukasenka hajlandó átengedni az ukrán gabonát némi kompromisszum árán
Kérdéses viszont, hogy milyen kompromisszumra gondol pontosan
Lukasenka hajlandó átengedni az ukrán gabonát némi kompromisszum árán

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2022. 06. 03.
Minszk kész megvitatni az ukrán gabona Fehéroroszországon keresztül történő szállítását, bizonyos "kompromisszumokkal" - jelentette ki Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök, akinek szavait a Belarus Today című helyi lap idézte pénteken.

Ukrajna, a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre, nem tudja használni fekete-tengeri kikötőit a szállításokhoz, amióta Oroszország február 24-én több ezer katonával megtámadta az országot.

Az Ukrajnából Fehéroroszországon keresztül történő export volt az egyik lehetőség az ENSZ által megszervezett széleskörű tárgyalásokon, amelyek célja a globális gabonakínálat fellendítése volt a súlyos élelmiszerválság fenyegetése miatt.

A másik lehetőség az volna, ha feloldanák Ukrajna fekete-tengeri kikötőinek zárlatát.

A politikus azt mondta:

most mindenki az élelmiszer-utánpótlás módját keresi, amire megoldás lehet a Fehéroroszországon keresztül történő szállítás, de ehhez bizonyos kompromisszumokat kell kötni.

Azt nem árulta el, hogy milyen kompromisszumokra gondolt.

Fehéroroszországot, a világ egyik legnagyobb káliumtermelőjét 2021-2022-ben kemény nyugati szankciók sújtották, amelyek megzavarták a műtrágyának a balti-tengeri kikötőkön keresztül történő exportját.

A február 24-én elindított orosz támadás miatt Moszkva ellen bevezetett pénzügyi szankciók az orosz műtrágyaexportőröket is sújtják, a sérült globális ellátási lánc növeli az élelmiszerválság kockázatát.

António Guterres ENSZ-főtitkár a hét elején arra figyelmeztetett, hogy a régióból érkező áruszállítások blokkolásának feloldásáról szóló megállapodás még messze van, mert "az a tény, hogy minden mindennel összefügg, különösen bonyolulttá teszi a tárgyalásokat".

Moszkva és Minszk a nyugati szankciókat okolja a gabona- és műtrágyaexport zavaraiért, és a globális élelmiszerválság kialakulásának kockázatáért.

A problémát "a Nyugat és a gazdag országok, különösen az Egyesült Államok által ma folytatott politika okozza" - idézte Lukasenkát a Belta hírügynökség. A problémát meg kell oldani - tette hozzá.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!