Locsolási tippek az üdén zöldellő kertekért (x)
Locsolási tippek az üdén zöldellő kertekért (x)

www.finnshop.hu

2021. 05. 13.
Lassan, de biztosan közeleg a nyár, a kert pedig mostanra teljesen megtelt élettel. Zöldell a fű, lombok borítják a fákat, és színesen pompáznak a virágok. A csapadék azonban sokkal ritkábban érkezik, mint kéne, ezért a kertészeknek sűrűn kell locsolniuk, ha nem akarják, hogy a növényeik szomjazzanak. Bár az öntözés valóban nem nagy ördöngösség, azért itt is akad pár dolog, amire érdemes odafigyelni az optimális eredmény érdekében.

 

Ez egy PR cikk

 

Melyik napszakban locsoljunk?

 

A gyakorlott kertészek egybehangzó véleménye az, hogy az öntözést a legjobb a kora reggeli órákra időzíteni. Azért, mert ilyenkor még alacsony a hőmérséklet, és a nap sem süt annyira intenzíven, ezért a párolgás is sokkal kisebb, így a víz jobban be tud szívódni a talajba. Ráadásul a reggel felfrissült növények sokkal jobban viselik majd a napközbeni hőséget, hiszen kellően “hidratálva” vannak.

Este csak abban az esetben öntözzünk, ha extrém szárazság van, és kevés a reggeli vízellátás, de ekkor is ügyeljünk arra, hogy a növények tövében a földet locsoljuk, ne a leveleket vagy a virágokat. Éjjel ugyanis ezek nehezen száradnak, a túlzott nedvesség pedig gombásodáshoz vezethet. 

 

Mivel öntözzünk?

 

Ha csak egy talpalatnyi kertünk van, ahol épp elfér egy-két apró ágyás és egy tenyérnyi pázsit, akkor elég lehet egy locsolókanna, hiszen ezzel is pár perc alatt lebonyolíthatjuk az öntözést. Nagyobb kertek esetén viszont meglehetősen fárasztó és időigényes kannával végiglocsolni az összes növényt, ezért érdemes megfontolni egy öntözőrendszer kiépítését, vagy legalább egy locsolótömlő beszerzését a Fiskars & Gerber termékek webáruházából.

Egy kellő hosszúságú tömlővel könnyedén végigöntözhetjük az egész kertet, ha pedig öntözőfejet is csatlakoztatunk hozzá, akkor az erős vízsugár mellett lágy permettel is kényeztethetjük növényeinket.

Aki pedig a professzionális megoldásokra törekszik, az bővítheti felszerelését esőztetőkkel, időkapcsolókkal, így akár egy teljesen automata rendszert is létrehozhat, ami minden pirkadatkor megöntözi a kertet - emberi beavatkozás nélkül. 

 

Mennyi vizet használjunk?

 

Nos, erre nincs egységes szabály, hiszen függ az időjárástól, a kert fekvésétől és a növények vízigényétől. Evidens, hogy egy forró nyári, aszályos időszakban sokkal többet kell öntözni, mint egy csapadékosabb tavaszi hónapban, illetve az sem mindegy, hogy az éghajlatnak és a földrajzi fekvésének köszönhetően átlagosan mennyi napfény éri a kertet.

Valamint azt is figyelembe kell venni, hogy a növények mennyire tűrik jól a szárazságot. Túlöntözni sem érdemes őket, ugyanis a sok nedvesség épp olyan káros, mintha elfeledkeznénk a locsolásról.

Ha szeretnénk minél tovább megtartani a talaj nedvességét, akkor használjunk mulcsot, ami csökkenti a párolgást, emellett tápanyagokkal látja el a talajt, meggátolja a gyomok megtelepedését, nem mellesleg pedig dekorációs célra is kiválóan alkalmas.

 

(Fizetett PR cikk)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!