Lengyelország megtiltaná az örökbefogadást a melegeknek
A magyar törvény szigorítása után Varsó is hasonló lépést tervez
Lengyelország megtiltaná az örökbefogadást a melegeknek

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 03. 12.
Az egynemű párok számára bezárulhat az örökbefogadási lehetőség Lengyelországban, még ha egyedülálló szülőkként is próbálkoznak, egy új törvénynek köszönhetően, amit csütörtökön jelentett be a kormányzó Jog és Igazságosság pártja.

A bejelentés tovább élezheti az ország és az EU közötti feszültséget az LMBTQ-jogokkal kapcsolatban, mely Varsó szerint belügy, az Unió szerint azonban az általa megszabott irányvonalat minden tagország köteles követni és tiszteletben tartani.

A lengyel parlament az örökbefogadási törvény csupán néhány órával azelőtt jelentette be, hogy az Európai Parlament 491-141 arányban elfogadta volna a határozatot, mely LMBTQ-szabadságzónává nyilvánította az egész EU területét, és elmarasztalta a kérdésben Lengyelországot és Magyarországot.

Az országban eddig is csak különböző nemű párok és egyedülállók fogadhattak örökbe gyermeket, a csütörtökön bejelentett szigorításnak megfelelően a hatóságoknak ellenőrizni kell majd az örökbefogadásért folyamodó egyedülállókat, és

amennyiben más neművel élnek együtt párként, akkor elutasítani kérelmüket. 

A helyettes igazságügyminiszter, Michal Wojcik szerint a lépés a gyermekek védelmét és jólétét szolgálja . Az LMBTQ aktivisták szerint viszont az örökbefogadás korlátozása éppen hogy "bünteti" a gyermekeket.

A közelmúltban Magyarországon is hasonló módon korlátozták az örökbefogadást.

(Reuters/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!