Életbe lépett a kormányrendelet, ami megnehezíti az egyedülállók örökbefogadását
Novák Katalin hangsúlyozta, az arra alkalmasok előtt továbbra is nyitva marad a lehetőség
Életbe lépett a kormányrendelet, ami megnehezíti az egyedülállók örökbefogadását

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 03. 01.
Szombaton jelent meg a kormányrendelet, melynek értelmében az örökbefogadási folyamatban a házaspárokat előre veszik, a különleges esetek elbírálásában pedig Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszteré lesz a végső szó. A meleg párok eddig egyedülállóként tudtak örökbefogadni gyermekeket.

A miniszter elmondta, a döntés az örökbefogadásra váró gyermekek érdekeit és védelmét igyekszik szem előtt tartani, és biztosítani, hogy minél hamarabb biztonságos környezetbe, szerető, gondoskodó szülőkhöz kerülhessenek.

Kijelentette, az alkalmas egyedülállók előtt nem záródik be az örökbefogadás, melyről a legtöbb esetben szakemberek, a bizonyos esetekben pedig ő maga dönt majd.

A közlöny szerint az elbírálási folyamat során orvosi, pszichikai alkalmasságot vizsgálnak, továbbá környezettanulmányt is végeznek a szakemberek. Tanulmányozzák az örökbe fogadni szándékozók motivációját, a család élethelyzetét, nézik az életkort és személyiséget, a gyermek nevelésével kapcsolatos elképzeléseit. 

Hozzáteszik: Fontos szempont, hogy a jelentkezők

biztosítani tudják-e az örökbe fogadandó gyermek harmonikus fejlődését, felnevelését.

A biztonság kérdése kiemelt szerepet kap, hiszen az érintett gyermekek egy része  rendkívül nehéz élethelyzetből kerül a gyermekvédelmi rendszerbe.

A minisztérium igyekszik majd minél jobban felgyorsítani az örökbefogadási folyamatokat.

Novák múlt novemberben még így nyilatkozott a homoszexuálisok és az örökbefogadás kérdéséről:

"eddig sem fogadhattak örökbe törvényesen gyermekeket. Ezért ezeket a párokat mi nem lehetetlenítettük el, egyszerűen bezártunk egy jogi kiskaput".

Egy másik korábbi nyilatkozatában a miniszter világossá tette, egyedülállók csak akkor fogadhatnak majd örökbe, ha országos szinten nincs házaspár, aki örökbe fogadná a gyermeket.

A közlönyben Novák Katalin arra is felhívja a figyelmet, hogy 2010 óta számos pozitív változás történt az örökbefogadás terén, melynek eredményeként tíz éve folyamatosan emelkedik az örökbefogadások száma. Ezzel egy időben 90%-al nőtt az örökbefogadók száma is.

"A Kormány családtámogatásai, valamint az otthonteremtési lehetőségek, melyek a vér szerinti gyermekek mellett az örökbefogadott gyermekek után is igénybe vehetőek.”

(MTI-OS/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!