hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Aggályok az örökbefogadás gyorsítás kapcsán
Problémás szülés
Aggályok az örökbefogadás gyorsítás kapcsán

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 06. 11.
Bár nem volt szakmai egyeztetés az egyszerűsített örökbefogadásról szóló törvényjavaslatról, szakmabeliek szerint a módosítás az alkotók jó szándékát tükrözi. Vannak azonban problémás részletek, ilyen a felkészítő tanfolyam önkéntessé tétele vagy az egyszerűsített eljárás hátulütői.

Maradjon kötelező az örökbefogadók felkészítő tanfolyama – ezzel a címmel indítottak petíciót májusban szülők és civil szervezetek. A petíciót eddig több mint 15 ezren írták alá, tiltakozva amiatt, hogy a kormány eltörölné az örökbefogadó szülők számára előírt kötelező részvételt a 40 órás felkészítő tanfolyamon.

A tiltakozók egy rövidfilmet is készítettek ismert, a témában érintett személyiségekkel. A videóban Tóth Krisztina költő-író például elmondta, hogy azt hitte, a saját fia felnevelése után sok meglepetés már nem érheti, de a valóság az, hogy az örökbefogadás egy nagyon jól funkcionáló családot is rendkívül nehéz helyzetek elé állít. Nagy háttértudás és támasz kell ahhoz, hogy ezeket a helyzeteket kezelni tudják, s ebben nélkülözhetetlen volt számukra a tanfolyam.

Kollár Klemencz László zenészköltő szerint eleve csomó tévedés és tudatlanság él az emberekben a család és gyermekvállalás témájával kapcsolatban, hiszen legtöbben önkéntelenül a magukkal hozott, nem megfelelő mintákat követik. Ezért mindenkinek, a vér szerinti szülőknek is szükségük lenne ilyen felkészítő tanfolyamra.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!