hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kismamák kilátástalan helyzetben: mindig van megoldás
Találkozás a "babamentőkkel"
Kismamák kilátástalan helyzetben: mindig van megoldás

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 11. 03.
November 9. az örökbefogadás világnapja. A Várva Várt Alapítvány munkatársával, Lukács Rékával és titkárával, Pálinkás Évával beszélgettünk. Az alapítvány központi tevékenységei a babamentés és az örökbefogadás köré rendeződnek.

Milyen most az emberek reakciója az örökbefogadás szó hallatán?

Lukács Réka: – Az elmúlt években, évtizedekben sokat változott pozitív irányban az örökbefogadás társadalmi elfogadottsága, ami nagyban köszönhető annak is, hogy egyre több civil szervezet kezdett el ezzel a területtel foglalkozni. Rajtunk kívül hét szervezet van, amelyik nyílt örökbefogadásban közreműködik, vannak, akik már előttünk is hosszú évtizedekig ebben tevékenykedtek. A sikeres örökbefogadásoknak nagyon sok más tényező mellett az egyik kulcsmomentuma, hogy ne legyen titok, ne legyen tabu a családban, hanem a gyerekek tudják meg pontosan a származásukat, ismerjék történetüket. Ahogy az örökbefogadás intézménye a társadalomban egyre inkább elfogadott családforma lett, úgy azt tapasztaljuk, hogy az emberek már nem ütköznek meg rajta. Az már más kérdés, hogy azoknak az anyáknak, akik örökbe adják gyermeküket – vagy esetleg, ha van apa is, bár sok esetben csak anya van jelen – a személye milyen társadalmi megítélés alá esik.

Az örökbeadó anyák hogyan találnak rátok?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!