"Az emberi élet felbecsülhetetlen, egyetlen és megismételhetetlen" - Életigenlő kerekasztalt szervezett a Várva Várt Alapítvány
"Az emberi élet felbecsülhetetlen, egyetlen és megismételhetetlen" - Életigenlő kerekasztalt szervezett a Várva Várt Alapítvány

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 03. 25.
A Magzatgyermekek Világnapján a Babystartupról, harmonikus baba-mama kapcsolatról és magzatjogokról is beszélgettek a meghívott vendégek, szakértők a Várva Várt Alapítvány életpárti kerekasztal-beszélgetésén.

1993 óta március 25-én ünnepeljük a magzatgyermekek világnapját. Ebből az alkalomból szervezett most rendhagyó életpárti kerekasztal-beszélgetést a Várva Várt Alapítvány, hogy a legkisebbek életének értékére és fontosságára irányítsák a figyelmet szakértők, újságírók bevonásával.

Az orvostudományi könyvek az ember törzsfejlődésének első szakaszaként beszélnek a fogantatás utáni kilenc hónapról.

A klasszikus művek a férfi-női párkapcsolat legnagyobb ajándékaként aposztrofálják a kisbabák érkezését.

Ugyanakkor évezredek óta tartó etikai, jogi kérdéseket, vitákat vet fel az ember magzati korszaka, amennyiben

megkérdőjelezésre kerül, hogy egy megfogant új élet embernek tekinthető-e, és ha igen, milyen jogai vannak

- írják közleményükben.

A Várva Várt Alapítvány szívügyének tekinti, hogy a megfogant magzatok várva várt személyként születhessenek meg és szerető családban nőhessenek fel. Az emberi élet felbecsülhetetlen, egyetlen és megismételhetetlen. Ezt az üzenetet minden lehetséges módon igyekeznek eljuttatni a magyar emberekhez.

„Fontosnak érezzük, hogy a Magzatgyermekek Világnapján ismét a legkisebbekre irányítsuk a figyelmet”

– nyilatkozta Lukács József, az alapítvány elnöke, egyben a világnap alkalmából szervezett kerekasztal szervezője.   

A Facebookon élőben közvetített eseményen moderált beszélgetésekre került sor a férfi-női kapcsolat kialakulásáról, a harmonikus baba-kapcsolat kiépítéséről, illetve a szülésre való felkészülésről is.

Bemutatkozott a Várva Várt Alapítvány egyik vidéki önkéntes csapata is és több kreatív alkotás is bemutatásra került.

A harmonikus baba-mama kapcsolat kialakításáról értekezett Szabó Janka pszichológus és Németh Nóra, a PregHello alkotója, Nagy Szantina újságíró, Hamar Márk Roland egyetemista - Erdély, Árvai Krisztina szociológus (BA), Árvai Ábrahám történész pedig a szerelemről, párválasztásról, családalapításról beszélgettek "a tinderhuszárok és az instalányok korában" Bereczki Enikő generációs szakértő moderálásával.

A magzatkor etikai és jogi kérdéseit tárgyalta át Náray Annamária orvos, Kánai András kommunikációs szakember és jövőkutató, dr. Surjányi Dávid nemzetközi jogász, újságíró és Sándor Vivien Zsanna dentálhigiénikus tanuló, a válsághelyzetbe került várandós édesanyák és családok támogatásáról pedig  Polonkainé Valcsev Ivanov Éva, a Várva Várt Alapítvány miskolci szervezetének koordinátora értekezett.

Emellett szó esett a "VÁLLALD" márkáról is, amit Kovács Gergő grafika szakos tanuló mutatott be, illetve a BabyStartUp.hu oldalról is, amely egy új, babavárókat segítő applikáció. 

„Reményeink szerint az applikáció elindításával még több rászoruló kaphat gyorsabban segítséget támogató személyektől, családoktól, szervezetektől.

Az applikáció hátterében a Várva Várt Alapítvány önkéntes aktivistái dolgoznak, akik az egész országban megyei szinten fogadják a kéréseket és felajánlásokat, egyeztetnek a családgondozó és egészségügyi szakemberekkel, és igyekeznek minél hamarabb átadni a kért babaholmikat, hogy könnyebb legyen az indulás” – mutatta be röviden a kezdeményezést Lukács József, az alapítvány elnöke.

A Magzatgyermekek Világnapja alkalmából a Hetek munkatársai Baby Lives Matter feliratú pulóverekben, ultrahangos magzatfotókkal álltak ki a legkisebbek élethez való joga mellett az Instagramon, illetve a Facebookon is kampány indult, melynek keretében mindenki üzenheti profilképével: a magzatok is életrevalóak.

(OGH Hírügynökség/Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!