Lengyel miniszter: A gyermekvédelmi előírások ellen irányul az EU Bíróságának friss döntése
Lengyel miniszter: A gyermekvédelmi előírások ellen irányul az EU Bíróságának friss döntése

Facebook/Michał Wójcik

2023. 02. 17.
A lengyel gyermekvédelmi előírások és általában a lengyel jogrendszer ellen irányul az Európai Unió Bíróságának a kiskorúak külföldre való kiadatásáról szóló döntése - jelentette ki csütörtökön Michal Wójcik lengyel tárca nélküli miniszter.

Wójcik arra reagált parlamenti sajtóértekezletén, hogy a luxembourgi székhelyű törvényszék előzetes döntéshozatali eljárás keretében úgy találta csütörtökön: nincs összhangban az uniós joggal, ha a tagállami szervek "kellő indok nélkül" késleltetik az olyan hatályos bírósági döntések végrehajtását, amelyek kiskorúaknak külföldre való kiadatását rendelik el. Az előzetes döntéshozatali eljárást egy varsói bíróság kezdeményezte egy lengyel szülőktől Írországban született, majd az anya által Lengyelországba vitt két gyermek kiadatását érintő perrel kapcsolatban.

Wójcik szerint azonban az EU bíróságának döntése általában a lengyelországi jogrendszert támadja. Az ítélet

"azt rendeli el, hogy a lengyel bírák ne alkalmazzák a parlamentben jóváhagyott gyermekvédelmi előírásokat"

- jelentette ki. Úgy értékelte: ez "a gyermekek és szüleik arculcsapása".

A lengyel polgári jog tavaly óta lehetővé teszi, hogy a főügyész a gyermekjogi, valamint az emberi jogi szószóló kezdeményezésére a hatóságok felfüggesszék a gyermekek külföldre való kiadatásáról szóló hatályos bírósági döntéseket, mégpedig az említett tisztségviselők indoklása nélkül is.

Wójcik csütörtökön a lengyel közszolgálati rádió hírügynökségének (IAR) is nyilatkozott az ügyben. "A luxembourgi döntéssel azért is nehéz egyetérteni, mert Lengyelországban nem húzódnak el a kiskorúakat érintő bírósági eljárások, az ilyen ügyek 70 százalékát hat héten belül oldják meg" - érvelt.

"Az EU bíróságának döntése egy a lengyel törvényhozás elleni különféle támadások közül"

- szögezte le. A gyermekeket érintő, határon átnyúló eljárások elhúzódása címén az Európai Bizottság január végén kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen.

A lengyel igazságügyi tárca február eleji állásfoglalása szerint viszont a szabályok gyakran "utolsó menedéket jelentenek a bántalmazott nőknek és gyermekeiknek". Az utóbbi években a lengyelországi média egyebek között olyan esetekről számolt be, amelyekben külföldi állampolgárságú szülők menedéket kértek Lengyelországban, mert külföldi hatóságok el akarták venni tőlük gyermekeiket.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!