Külügyminisztérium a Heteknek: minden olyan nyilatkozatot elutasítunk, ami a Hamaszt közvetve legitimálja
Részletesen is megindokolta a külügyminisztérium, miért utasították el az EU izraeli-palesztin konfliktusról szóló nyilatkozatát
Külügyminisztérium a Heteknek: minden olyan nyilatkozatot elutasítunk, ami a Hamaszt közvetve legitimálja

Forrás: Facebook/Szijjártó Péter

2021. 05. 19.
Kedd este körbejárta a hazai és nemzetközi sajtót a hír, hogy az Európai Unióban egyedüliként Magyarország nem támogatta azt az uniós nyilatkozatot, amelyben az izraeli-palesztin konfliktusban mindkét felet egyaránt felszólították arra, hogy hagyjanak fel az erőszakkal. A Hetek megkérdezte a Külügyminisztériumot, hogy mi állt a döntésük hátterében.

Amint tegnap megírtuk, Joseph Borrell, az Európai Unió külügyi főtanácsadója sajtótájékoztatóban jelentette be, hogy milyen nyilatkozattervezetet készítettek elő az izraeli-palesztin konfliktusra válaszul. Ebben a feszült helyzetért mindkét felet felelőssé teszik, összemossák a Hamaszt és Izraelt, de nyilatkoznak az izraeli településpolitikáról is, aminek közvetlenül nincs is köze a mostani konfliktushoz. 

Szijjártó Péter az AFP-nek nyilatkozva mondta el, hogy az Európai Unió Izraellel kapcsolatos nyilatkozataival általában az a baj, hogy

figyelmen kívül hagyják a valóságot, és politikailag, valamint ideológiailag rendkívül elfogultak és kiegyensúlyozatlanok. 

"Izraelt egy terrorszervezet támadta meg"

Megkeresésünkre a Külügyminisztérium a következőkkel indokolta az uniós nyilatkozat elutasítását: 

"Magyarország azért nem értett egyet a nyilatkozat szövegével, mert szerintünk az súlyosan kiegyensúlyozatlan volt, és nem tükrözte a valós helyzetet: Izraelt egy terrorszervezet támadta meg, és Izraelnek joga van megvédenie magát. Minden olyan megnyilvánulást elutasítunk, amely Izraelt teszi felelőssé a jelenlegi helyzet kialakulásáért, vagy egyenlő félként kezeli Izraelt és a Hamász nevű terrorcsoportot, vagy közvetett módon legitimálja az utóbbi szervezetet. A jelen helyzetben világossá kell tennünk, hogy a különböző palesztin terrorcsoportoknak azonnal fel kell hagyniuk a rakétatámadásokkal."

Az izraeli eseményekről szóló folyamatosan frissülő hírfolyamunkat ide kattintva érheti el. 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!