Koszovó is kibékült Izraellel
Pristina elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként és nagykövetség nyitására is ígéretet tett
Koszovó is kibékült Izraellel

Forrás: Facebook/Meliza Haradinaj-Stublla

2021. 02. 01.
Újabb nemzet döntött úgy, hogy helyreállítja kapcsolatait Izraellel. A muszlim többségű Koszovó elismerte Jeruzsálemet a zsidó állam fővárosaként, és ígéretet tett arra is, hogy nagykövetséget létesít ott, szembehelyezkedve ezzel az iszlám világ nagy részével. 

Az egyezményről még pénteken úgy nyilatkozott a koszovói külügyminiszter a Facebookon, hogy Izrael elismerése történelmi esemény, illetve "népik közötti hosszú barátságból" fakad.

Hozzátette, a zsidó állam elismerése Koszovó egyik legnagyszerűbb eredménye, és kulcspillanatban kerül rá sor az Egyesült Államoknak köszönhetően. 

A Zoom alkalmazáson keresztül zajló ceremónián Izraelt Gabi Askenázi, Koszovót pedig Meliza Haradinaj Stublla külügyminiszter képviselte, akik közös nyilatkozatot írtak alá a diplomáciai kapcsolat létesítéséről. 

Askenázi elmondta, elfogadta Pristina hivatalos kérelmét arra vonatkozóan, hogy nagykövetséget nyisson Jeruzsálemben. 

Koszovó még szeptemberben egyezett bele, hogy elismeri Izraelt az Egyesült Államok által tető alá hozott egyezmény keretében, melyet Donald Trump volt elnök "hatalmas áttörésként" jellemzett.

A megegyezés része volt az is, hogy a muszlim többségű ország normalizálja gazdasági kapcsolatit régi riválisával és szomszédjával, Szerbiával is, míg az utóbbi szintén ígéretet tett arra, hogy nagykövetségét Jeruzsálembe költözteti. 

A Trump-adminisztráció ezzel együtt összesen öt történelmi békemegállapodást hozott össze Izrael és muszlim országok, területek - Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, SzudánMarokkó és Koszovó -  között.

(Times of Israel/MEE/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!