Koszovó is Jeruzsálembe helyezte nagykövetségét
Izrael elismerte a terület függetlenségét, az pedig cserébe elismerte Jeruzsálemet a zsidó állam fővárosának
Koszovó is Jeruzsálembe helyezte nagykövetségét

Képforrás: Twitter/@HananyaNaftali

2021. 03. 16.
Nagykövetséget nyitott Koszovó vasárnap Jeruzsálemben – közölte a pristinai külügyminisztérium. A tájékoztatás szerint a rövid ceremónián felhúzták a koszovói nemzeti zászlót a diplomáciai képviselet épületére. A lépésre azután került sor, hogy Izrael elismerte a terület függetlenségét.

Koszovó és Izrael február elsején írt alá dokumentumokat arról, hogy felveszik egymással a diplomáciai kapcsolatokat, a koronavírus-járvány miatt a ceremóniát virtuálisan rendezték meg. 

A Koszovóval kötött megállapodás része a szeptemberben kezdődött az Ábrahám-egyezmények folyamata, amelynek során Donald Trump korábbi amerikai elnök adminisztrációja segítségével Izrael több arab és muszlim országgal kötött megállapodásokat a diplomáciai kapcsolatok rendezéséről. 

Trump szeptemberben jelentette be Koszovó és Izrael kapcsolatának normalizálását a Koszovó és Szerbia közötti gazdasági megállapodás részeként.

Koszovó függetlenségének elismeréséért cserébe a többségében muszlimok által lakott balkáni ország Jeruzsálemet ismerte el a zsidó állam fővárosának. 

Törökország vasárnap élesen bírálta a koszovói nagykövetség megnyitását. 

Az ankarai külügyminisztérium felelőtlen és illegális kezdeményezésről beszélt.

(Hetek/Guardian)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!