hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Borítékolható a szerb-koszovói konfliktus eszkalációja?
Mit lép Szerbia a további NATO-katonák érkezésére?
Borítékolható a szerb-koszovói konfliktus eszkalációja?

Feldühödött szerb tüntetők támadták meg a magyar katonákkal felálló KFOR-békefenntartókat.(Fotó: AP / Bojan Slavkovic)

2023. 05. 31.
Huszonhét magyar katona sérült meg, miután feldühödött szerbek támadtak a nemzetközi KFOR-alakulatra Koszovóban. A puskaporos hordó berobbanása várható volt, kérdés ugyanakkor, hogy mit tesz a szerb kormánnyal kimondottan baráti viszonyt ápoló NATO-szövetséges Magyarország.

Mindenféle túlzás nélkül drámai képsorok járták be a napokban a közösségi oldalakat és hírportálokat: feldühödött szerbek ostromolták a nemzetközi békefenntartó alakulatokat Koszovóban. A helyzetet súlyosbítja számunkra az a tény, hogy a tömeget megfékezni próbáló KFOR-katonák egy jelentős része magyar volt, közülük 27-en megsérültek, többen súlyosan – szerencsére egyikük sincs életveszélyben. „Az incidens sokáig tartott és rendkívül erőteljes volt” – mondták el az akcióban részt vevő, Magyarországra hazaszállított sebesültek Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszternek, aki szerint a magyar katonák bizonyították rátermettségüket. Hozzátette: a sérülésük ellenére is bátran helytálltak, többen – akik erre képesek voltak – visszamentek a feladat végrehajtására. 

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is ajándékozunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

A mostani összecsapások előzménye: április végén négy észak-koszovói településen előrehozott polgármester-választást tartottak, mert azok vezetői novemberben egy Szerbia és Koszovó közötti vita miatt lemondtak. A szerb kisebbség bojkottálta a választást, így a részvételi arány 3,47 százalékos volt, és a le­adott szavazatok alapján a településeket a jövőben albán polgármesterek vezetik majd. Sem a helyi szerbek, sem Belgrád nem tartja elfogadhatónak, hogy az ilyen alacsony részvétel mellett lezajlott választást Pristina legitimnek nevezte. A szerbek tiltakozása pénteken kezdődött, amikor három település újonnan megválasztott, albán nemzetiségű polgármesterei megpróbálták elfoglalni hivatalukat, a helyi szerbek azonban nem akarták beengedni az önkormányzati épületekbe az új városvezetőket. A helyzetet először az Európai Unió által kiképzett koszovói rendőrség különleges egységei próbálták megoldani – sikertelenül. Ekkor lépett közbe a KFOR. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!