„Korunkban a vértanúk többen vannak, mint az első évszázadokban” - a pápa elrendelte az elmúlt évtizedekben megölt keresztények összeírását
„Korunkban a vértanúk többen vannak, mint az első évszázadokban” - a pápa elrendelte az elmúlt évtizedekben megölt keresztények összeírását

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2023. 07. 06.
A Krisztus és az Evangélium tanúsításáért életüket áldozó mártírok száma magasabb a mostani időkben, mint a kereszténység első évszázadaiban - írta Ferenc pápa abban a hivatalos dokumentumban, melyben egyúttal elrendelte az utóbbi negyed évszázadban meghalt mártírok összeírását.

Ferenc pápa külön bizottságot állított fel a szentté avatásért felelős vatikáni hivatalon belül.

Az Új mártírok - a hit tanúsítói elnevezésű munkacsoport feladata azoknak az összeírása, akiknek vérét ontották Krisztus és az Evangélium tanúsítása miatt az utóbbi negyed évszázadban. A pápai dokumentum hangsúlyozza, hogy a katalógusszerű munka nem kizárólag a katolikus mártírokra vonatkozik.

"A vértanúk minden korban jelen voltak az egyház életében (..) korunkban többen vannak, mint az első évszázadokban: püspökök, papok, szerzetesnők és szerzetesek, világiak és családjaik, akik a világ különböző országaiban, életük feláldozásával a szeretet legfelsőbb fokáról tettek tanúbizonyságot" - írta Ferenc pápa.

Hozzátette:

korunkban a keresztények még a legveszélyesebb helyzetekben sem mondanak le az őket egybeforrasztó keresztség életerejének tanúsításáról.

Az egyházfő által felállított bizottságnak az egyháztól hivatalosan elismert keresztény mártírok mellett, a kevésbé ismert vagy mostanáig névtelen mártírokat is fel kell kutatnia a helyi egyházak, keresztény közösségek és más intézmények segítségével.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!