Kormányzati bejelentés: jelentős változások lehetnek a hétvégén
Várhatóan holnap elérjük a 4 millió beoltottat
Kormányzati bejelentés: jelentős változások lehetnek a hétvégén

Forrás: Youtube/Magyarország Kormánya

2021. 04. 29.
Várhatóan pénteken elérjük a 4 millió beoltottat, ami azt jelentheti, hogy a védettségi igazolással rendelkezők akár már hétvégén élvezhetik az újraindítás és nyitás előnyeit. További feloldások majd az 5 milliós határ elérése után jöhetnek.

Gulyás Gergely a kormányinfón elmondta, hogy akár pénteken meglehet a 4 millió beoltott, ami után pedig jelentős újraindítás kezdődhet meg, ahogyan arról a kormány már korábban is részletesen tájékoztatott.

5 millió beoltottnál újabb feloldások jönnek

Többek között éjfélre módosul a kijárási tilalom kezdete, valamint a védettségi igazolással rendelkezők egy sor rendezvényre és létesítménybe elmehetnek. A Ferencváros például már nézők előtt játszaná a hétvégi mérkőzését, a jegyeket már elkezdték árulni. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is elmondta, hogy az

5 millió beoltott elérésekor a kormány feloldhatja a lakodalmakra vonatkozó tilalmat is.

A nyitás feltétele viszont az, hogy mindenki szigorúan betartsa a szabályokat - éppen ezért nagyon komoly bírság elé nézhetnek azok az üzemeltetők, akik nem ellenőrzik a vendégeik védettségét. Hozzátette, a nyári táborokról májusban születik majd döntés. 

Kétoldalú megállapodások alapján lehet majd utazni

A védettségi igazolásokkal kapcsolatban a külföldi utazások témája is felmerült a kormányinfón. Gulyás ezzel kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy a külügyminiszter fog majd kétoldalú megegyezéseket kötni a vakcinaigazolványokra. "Kölcsönösen akarjuk elismerni a védettségi igazolványokat az országok között" - fogalmazott. 

Az újraindításra szánt uniós összegekből Magyarország a vissza nem térítendő támogatást teljesen fel fogják venni, de a hitelek esetében egyedi döntések születnek majd.

Gulyás emlékeztetett, hogy a tagállamok többsége hasonlóan nem kívánja felvenni az uniós hitelt. 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!