Kitörték minden fogát, mégsem tagadta meg hitét az ISIS által elrabolt kopt keresztény férfi
gyülekezete együttműködött az egyiptomi rendőrséggel és hadsereggel a terrorszervezet elleni hadjáratban
Kitörték minden fogát, mégsem tagadta meg hitét az ISIS által elrabolt kopt keresztény férfi

Forrás: Twitter/Father Marcus

A hosszas média csend után az elmúlt hetekben újabb nyilvános kivégzést hajtott végre az Iszlám Állam egy propaganda videó keretein belül a Sínai-félszigeten. Nabil Habashi Salama, egy 62 éves kopt keresztény férfi volt az áldozat; a halálról készült  videó nagy port kavart a nyugati médiában.

Utolsó perceiben elmondott beszédében az áldozat arról beszél, hogy egy ortodox gyülekezet alapítója, és már három hónapja tartják fogságban. Az is kiderül, hogy a férfit azért fogták el, mert a

gyülekezete együttműködött az egyiptomi rendőrséggel és hadsereggel a terrorszervezet ellen folytatott munkájuk során. 

Fia szerint minden fogát kitörték, mégsem volt hajlandó megtagadni hitét.

Az egyiptomi hadsereg válaszadó hadműveletet hajtott végre az ISIS terroristái ellen, akik a Sínai-félsziget északi részén élő keresztényeket, rendőröket és katonákat vették célba - áll az Egyiptomi Belügyminisztérium közleményében.

A művelet során a keresztény férfi meggyilkolásában részt vevő fegyveresek közül hármat sikerült likvidálni. 

A mártír halála rávilágít arra a sajnálatos tényre, hogy a Sínai-félsziget továbbra is a féktelen erőszak melegágya, mely ellen kétségkívül csak a határozott fellépés tud megfelelő ellenerőt szolgáltatni. 2013 óta – amikor a hadsereg katonai puccsal elűzte Mohamed Morsit, Egyiptom első szabadon megválasztott elnökét – folyamatosak a fegyveres felkelések.

Rengeteg, keresztény kisebbségekhez tartozó ember, valamint megannyi fegyveres és biztonsági hatóságnál dolgozó vált terrorizmus áldozatává az elmúlt években. 

Érdekes módon a nyugati média nem hangsúlyozza túl, így nem is feltétlenül köztudott, hogy milyen állapotban van az egyiptomi lakosság 10%-át kitevő kopt kereszténység. Az ország alkotmánya elvileg szabad vallásgyakorlást engedélyez, de ezt a valóságban nem alkalmazzák maradéktalanul.

Napi szinten kell életveszéllyel szembenézniük az iszlám dzsihád árnyékában.

Gyülekezeti házaikat rendszeresen robbantásokkal és gyújtogatásokkal rongálják meg, vagy teszik épp a földdel egyenlővé, sok férfi és nő vált késes támadás vagy megerőszakolás áldozatává, és családok százai kényszerülnek elhagyni otthonaikat. Nem egyszer fordult elő, hogy váltságdíj kiváltása reményében elrabolt embereket kivégezték, miután az eltúlzott összegeket nem sikerült kifizetni, de a legújabb nyilvános kivégzés sem egyedülálló eset.

A támadások mögött többnyire az Iszlám Állam illetve egyéb szélsőséges iszlamista terrorcsoportok állnak. 

Bár Donald Trump 2019 októberének végén bejelentette az Iszlám Állam vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi halálát, a szakértők arra számítottak, hogy a szervezet titokban tovább fog működni, és tagjai újabb támadásokkal fogják folytatni eddigi tevékenységüket. A jóslat most beteljesülni látszik.

„Kedvenc prédáink [...] a keresztimádó hitetlenek, [...] akik felbőszítik a nyugatot a muzulmán országok ellen” – ezekkel a jelzőkkel utaltak a koptokra az ISIS terroristái egy 2017-es videóban, megígérve, hogy még számíthatnak további támadásokra. 

Ha – az egyébként főleg Alexandriában és Kairóban számottevő – kopt keresztény lakosságnak most kifejezetten a Sínai-félszigeten elő tagjaira koncentrálunk, akkor is megdöbbentő látni, hogy mennyi üldöztetésben volt részük. E tekintetben különösen a 2017-es év szolgál kiemelkedően szomorú adatokkal.

A térség legnagyobb városából, el-Arísból egy év leforgása alatt 350 keresztény családnak kellett mindenét hátrahagyva elmenekülnie. 

A következő terrorcselekményeket mind 2017-ben, többnyire el-Ashírban követték el:

•    Egy 65 éves kopt keresztény férfit fejbelőttek, 45 éves fiát elrabolták és megkínozták; ezután élve elégették és elszenesedett maradványait egy iskolaudvar közelében dobták le.

•    Egy 35 éves kopt keresztény férfi épp az üzletében dolgozott, amikor három álarcos férfi besétált, és tüzet nyitott rá. Távozás előtt a muzulmán gyilkosok leültek az asztaloknál, ettek, ittak a vértócsában fekvő áldozat remegő felesége és gyereke társaságában. 

•    Egy 57 éves kopt keresztény munkást fényes nappal lőttek le a zsúfolt utcán, kisfiát pedig elrabolták. 

•    Egy 45 éves keresztény tanár épp saját cipőboltjában dolgozott feleségével, amikor maszkos férfiak sétáltak a zsúfolt üzletbe, és mindkettőjüket agyonlőtték. 

•    Egy 40 éves kopt orvost és családapát vezetés közben állítottak meg maszkos férfiak, majd tüzet nyitottak rá.

•    Fegyveres iszlamisták egy csoportja szeptember 15-én, vasárnap megtámadta a Szent György kopt templomot; hét embert – köztük egy kisgyereket – megöltek és további 15 embert megsebesítettek, főleg nőket és gyerekeket. 

•    Egy keresztény apát és két fiát elrabolták, lefejezett testüket pedig később eldobták. 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!