Minden tagállamnak 15 százalékkal kell csökkentenie a gázfogyasztást?
Ursula von der Leyen meghirdette a "Mentsük meg a gázt a biztonságos tél érdekében" című tervet
Minden tagállamnak 15 százalékkal kell csökkentenie a gázfogyasztást?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 07. 20.
Élőben jelentette be az Európai Bizottság elnöke, miért szükséges a következő időszakban a spórolás és a tagállamok közötti szolidaritás.

Ursula von der Leyen szerint elkerülhetetlen, hogy a tagállamok közösen lépjenek, hogy sikerüljön tompítani a gázhiány miatt kialakuló helyzeten. Ha arra a forgatókönyvre készülünk, hogy egyáltalán nem lesz orosz gáz, akkor egyfelől gyorsan más irányból kell beszerezni a szükségletet, illetve csökkenteni kell a gázfogyasztást.

Éppen ezért az uniós testület új tanácsi rendeletet javasol a gázkereslet csökkentésére irányuló összehangolt intézkedésekről.

Valamennyi tagállam számára célul tűznék ki, hogy 2022. augusztus 1. és 2023. március 31. között 15 százalékkal csökkentse a gázfelhasználást.

Életbe lép tehát a vészforgatókönyv, amelynek másik eleme a szolidaritás. Mivel a tagállamok között vannak olyanok, amelyeknek roppant magas az orosz gázkitettsége, ezért fontos, hogy a tagországok – szükség esetén – kisegítsék egymást – hangsúlyozta az Európai Bizottság elnöke.

Felhatalmaznák továbbá a Bizottságot arra is, hogy a tagállamokkal folytatott konzultációt követően az ellátás biztonságára vonatkozó „uniós riasztást” hirdethessen ki, amely valamennyi tagállam számára kötelező gázkereslet-csökkentést írna elő.

A "Mentsük meg a gázt a biztonságos tél érdekében" címet viselő terv keretében a Bizottság olyan lépéseket javasol, amelyek a fűtés és a hűtés csökkentését, valamint piaci alapú intézkedéseket tartalmaznak.

Az ütemtervet dél körül mutatják be Brüsszelben, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Frans Timmermans klímavédelmi főnök, Kadri Simson energiaügyi biztos és Thierry Breton belső piaci biztos részvételével tartott sajtótájékoztatón.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!