"Jelenleg személyi okok miatt lehetetlen a jobboldali kormányalakítás" - alternatívát javasolt Netanjahu
Közvetlen miniszterelnök-választással lehetne túllépni a patthelyzeten, véi
"Jelenleg személyi okok miatt lehetetlen a jobboldali kormányalakítás" - alternatívát javasolt Netanjahu

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 04. 21.
Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, akit a közelmúltban bízott meg Rivlin a kormányalakítással, kizárta, hogy az iszlamista Raam párttal fogjon össze a siker érdekében, inkább közvetlen miniszterelnök-választást javasolt a patthelyzet megszüntetésére. Mindeközben hétfőn az ellenfelei szerezték meg a knesszet feletti irányítást az átmeneti időszakban.

“Nincs szükségünk a Raamra" - jelentette ki Netanjahu egy keddi sajtótájékoztatóján.

"Közvetlen választásokra van szükségünk ahhoz, hogy kormányt alakíthassunk."

A miniszterelnök elmondta, úgy akar eljutni egy jobboldali kormány megalakításához, és ehhez vagy egy frakcióra kell támaszkodni, vagy pedig közvetlen választásokat kell kiírni.

“Jelenleg személyes okok miatt lehetetlen jobboldali kormány alakítani."

Netanjahu javaslata egyszeri, sürgősségi miniszterelnök-választást kezdeményez újabb parlamenti választások helyett. Amelyik jelölt a szavazatok több mint 40 százalékát megkapja, az nyerne. Kritikusai azonnal elítélték a lépést, mondván, hogy Izraelnek nincs szüksége újabb választásokra.

Jair Lapid ellenzéki vezető Twitter-oldalán kijelentette, hogy az izraeli választópolgárok már kinyilvánították véleményüket a szavazófülkéknél. 

"Voltak választások. Negyedszer is azzal végződtek, hogy Netanjahunak nincs kormánya."

Netanjahu javaslatának sikeréhez 61 kneszet-képviselő támogatása szükséges, hogy átmenjen, de úgy tűnik, bukásra van ítélve, miután a Raam párt tisztviselői azt mondták, hogy valószínűleg nem fogják támogatni az ötletet.

Izrael története során eddig összesen három közvetlen miniszterelnök-választást tartott, 1996-ban, 1999-ben és 2001-ben. A rendszer a széles körű elégedetlenség miatt felszámolásra került, és az ország visszatért a jelenlegi rendszerhez - ahol az izraeliek a pártlistákra szavaznak az egyéni jelöltek helyett.

Soha egyetlen párt sem nyert közvetlen többséget Izrael 120 fős parlamentjében. Ehelyett nagyobb frakcióknak kell kormánykoalíciókat építenie.

Izrael két éven belül negyedik választásán van túl, és Netanjahunak még mindig nincs meg a kellő támogatása ahhoz, hogy kormánykoalíciót hozzon össze a knesszetben. 

Netanjahunak és ellenfeleinek - a jobboldali, baloldali és középső pártok sokszínű blokkjának - egyaránt az iszlamista Raam támogatására van szükségük ahhoz, hogy 61 képviselői többséget szerezzenek a parlamentben. Netanjahu és ellenfelei is tárgyaltak a Raammal, ami amellett az oldal mellett ígért elköteleződést, amely a legtöbb támogatást ígéri Izrael arab közösségének.

Kulcsfontosságú szavazást vesztett el a knesszetben

A miniszterelnök hamar rájött, hogy nem számíthat az arab párt támogatására, miután egy hétfői kulcsfontosságú szavazáson ellene voksoltak, ezzel ellenfeleinek adva a knesszet irányítását, jogalkotási napirend meghatározásának és legfontosabb kinevezések felügyeletének jogát, amíg egy kormány meg nem alakul. 

Hatalmas költségvetési és külügyi bizottságokat vezetnek majd, és a kiadások és a biztonsági kérdések felett is döntenek majd.

Előmozdíthatnak majd olyan Netanjahu-ellenes intézkedéseket is, amelyek veszélyeztetik miniszterelnökségét - többek között egy törvényjavaslatot, amely megakadályozná a büntetőeljárás alá vont jelöltek kormányalakítását.

Netánjáhunak május 4-éig kell kormányt alakítania, de ez csak akkor sikerülne, ha a tőle elszakadó volt jobboldali vezetők ismét a pártjára állnának. 

(CBN/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!