Izraelben mától ugyanazokat a szolgáltatásokat vehetik igénybe az oltottak és az oltatlanok
Zárt helyen azonban még mindig kötelező a maszkviselés, ennekeltörlése a következő hetekben várható
Izraelben mától ugyanazokat a szolgáltatásokat vehetik igénybe az oltottak és az oltatlanok

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 06. 01.
Izraelben keddtől megszüntetik a koronavírus- járvány miatt bevezetett korlátozásuk túlnyomó részét a folyamatosan javuló járványügyi adatok nyomán - jelentette a ynet kedden. Bárki bárhová beléphet függetlenül attól, hogy beoltották -e, és nem szabályozzák az egyazon helyiségben tartózkodók számát sem.

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

Június 1-től - egy év és három hónap után - néhány kivételtől eltekintve nem korlátozzák a mindennapi életet az országban, mert a koronavírus-járvány csökkenésének stabil és folyamatos mutatói már nem követelik meg a helyi gyakorlat szerint "zöld" és "lila" szabályozásoknak nevezett megszorításokat.

  • A családok a be nem oltott gyermekekkel együtt is leülhetnek a vendéglőkben mindenütt, nemcsak a kerthelyiségekben, valamint tesztelés nélkül megszállhatnak a szállodákban.  
  • Ismét teljes kapacitással működhetnek a rendezvénytermek, ugyanúgy megtarthatják az esküvőket és a családi rendezvényeket, mint a koronavírus-járvány előtt tették.
  • A természetvédelmi területek és parkok egy részénél viszont érvényben marad az előzetes regisztráció. Ennek hiányában csakis akkor lehet belépni, ha még nem érték el a maximális látogatói számot, de ennek célja már a zsúfoltság elkerülése.
  • Teljes gőzzel működnek a kulturális és szórakoztató intézmények, a színházak, a mozik, ahol a nézőknek egyelőre még maszkban kell ülniük. Fellélegezhetnek a fodrászok és a szépségipar dolgozói, mert a szalonok is visszatérhetnek a járvány előtti munkamenethez.

A legfontosabb kivétel a tel-avivi Ben Gurion repülőtér marad, ahol továbbra is jelentős korlátozások érvényesek: csakis tesztelés után lehet kiutazni az országból, és a megérkezőket is tesztelik, hogy kiszűrjék a külföldi megbetegedéseket, vagy az esetleges újabb koronavírus-változatokat.

Zárt helyen azonban még mindig kötelező a maszkviselés, amelynek eltörlése a következő hetekben várható.

A 9,3 millió lelket számláló Izraelben a december végén kezdődött oltási kampányban eddig 5 450 969 embert, az ország lakosságának 58.62 százalékát legalább egyszer beoltottak a Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett vakcinájával.      

Hétfőn 22 360 teszt során mindössze 15 vírushordozót azonosítottak. Jelenleg  340 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium. A pandémia megjelenése óta 839 483 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, a betegségben tavaly február óta 6412-en haltak meg Izraelben.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!