IP védett lámpák a fürdőszobában (x)
IP védett lámpák a fürdőszobában (x)

www.designmarket.hu

2021. 07. 21.
A fürdőszoba megvilágítása néha kihívások elé állíthat minket, főleg, hogy ilyen esetben az elektromos készülékek vízállósága is fontos szempont. Ilyenkor jön képbe az IP védettségi szabvány.

 

Ez egy PR cikk

 

A fürdőszobát általában a megvilágítási igény és az IP védettségi szempontból is különböző területekre oszthatjuk. Ezek nem mindig vannak átfedésben, éppen ezért sem könnyű tökéletes terméket választani. A következő néhány sorban azonban ebben szeretnénk segíteni neked.

Röviden az IP védettségről

Az IP védettség megmutatja nekünk, hogy az adott elektromos készülék áramkörét védő készülékház milyen mértékben ellenálló a környezeti hatásokkal szemben.

Ez a külső hatás lehet a víz, de a szilárd tárgyak is ide tartoznak. Habár a fürdőszobában nem nagyon van por, de jó tudni, hogy ez is ide tartozik. Mielőtt bármilyen elektromos berendezést is vásárolsz vizes környezetbe, előtte érdemes érdeklődni annak védettségi fokozatáról. Így könnyen megteremtheted a minőségi és biztonságos környezetet.

Fürdőszobai zónák - víz elleni védelem

  • A 0. veszélyességi sáv tulajdonképpen a zuhanytálca, a kád és a mosdókagyló környéke. Ezeknek is azon vízszintes felülete és belső felülete, ahol meg tud állni a víz.

  • Az 1. veszélyességi sávba már a kád vagy a zuhanyzó belső fala tartozik és az azok felett elhelyezkedő mennyezet. Ezeket a területeket a víz ugyanis folyamatosan fröcsköli. 

  • A 2. veszélyességi sáv a kád, a zuhanyzó szélétől számított 60 cm-es szakasz, 225 cm-es magasságig. Ezekre a felületekre véletlenszerűen kerülhet víz.

  • A 3. veszélyességi sáv már minden olyan területet magába foglal, amely ezeken kívül a fürdőszoba részének minősül.

 

Amennyiben szeretnél jól választani és biztonságos elektromos készülékekkel ellátni otthonod, akkor keresd fel a Designmarket beltéri lámpák kínálatát, amelyben megtalálod a különféle zónákhoz illő darabokat!

IP védettségű lámpák zónák szerint

Feltehető a kérdés, hogy ha vannak zónák, akkor mégis milyen védettségi szintű termékek elhelyezése ideális azokba?

  • A 0. zónába például a minimum IPX7-es védettségű lámpák ajánlottak, amelyek legfeljebb 12V AC vagy 30V DC névleges feszültségűek és SELV móddal védettek. Az is lényeges, hogy a tápforrásukat 0-s és 1-es veszélyzónán kívül helyezzük el. 

  • Az 1. zónába legalább IPX4-es védettségű eszköz való, amely maximum 25V AC vagy 60V DC névleges feszültségű lehet, továbbá SELV/PELV móddal védett. Tápforrása kapcsán a korábban említett példához hasonlóan kell eljárni. 

  • A 2. zónában minden, minimum IPX4-es védettségű lámpa elhelyezhető, ráadásul nincs minimális feszültségi korlátozás sem.

  • Végül, de nem utolsósorban a 3. zónába legalább IPX1-es védettségű lámpatestnek kell kerülnie. Feszültségi korlátozás itt sincs.

(Fizetett PR cikk)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!