Ingatlan Árverés: Hogyan Működik? (x)
Ingatlan Árverés: Hogyan Működik? (x)

www.flatfly.com

2021. 03. 18.
Az ingatlan árverések régebben befektetők kedvelt projektjei voltak. Mára a jogi szabályozások és változások következtében sokkal körülményesebb és rizikósabb vállalkozásnak számítanak. Tavaly például az ingatlan eladások árveréseken az előző évekhez képest hatvan százalékot estek vissza. A befektetők olcsó házak reményében szoktak licitálni végrehajtási árverés alatt álló ingatlanokra. Az ilyen jellegű licitálással azonban több probléma is van. Ebben a cikkben az ingatlan árverések menetét vizsgáljuk meg, valamint azt, hogy milyen veszélyekkel jár licitálni egy végrehajtás alatt álló, árverezett ingatlanra.

 

Ez egy PR cikk

Az ingatlan árverés menete

 

Egy tartozását rendezni képtelen adós ingatlanja lefoglalásra kerül. Ezt egy végrehajtói folyamat keretében árverezik el. Az árverésre szánt ingatlanokat a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara weboldalán lehet megtekinteni, ingyenesen. Ezek a hirdetések az árverezett ingatlanok alapadatait tartalmazzák csak és nem minden esetben vannak hozzájuk képek sem. A hirdetéseken szerepel az ingatlan pontos címe, alapterülete, a szobák száma, valamint a végrehajtó elérhetőségei. Ezeket a hirdetéseket azonban semmiképpen sem nevezhetjük részletesnek. Amennyiben részt szeretnénk venni egy ingatlan árverésen regisztrálnunk kell az Árverezők Elektronikus Nyilvántartásába. Ezt is az MBVK vezeti, de egy végrehajtónál kell személyesen intézni a regisztrációt. A regisztráció után körbe nézhetünk az eladó házak és egyéb árverezett ingatlanok listájában, licitálni azonban csak akkor tudunk, ha az adott ingatlan előlegét befizetjük. Csak az előleg befizetése után tudunk elkezdeni licitálni az ingatlanra. Az előleget az adott (az ingatlant kezelő) végrehajtó cégnek kell átutalni. Az árverés menetét a weboldalon tudjuk nyomon követni, de emailben is kapunk értesítéseket róla. Az, ha megnyerjük az árverést még nem jelenti, hogy az árverezett házat egyből birtokba is tudjuk venni. Amennyiben nem sikerült megnyernünk a licitet, az előleget visszakapjuk.

Az ingatlan árverés veszélyei

 

Az ingatlan hitelt vagy egyéb tartozást rendezni képtelen lakókat bizonyos jogok illetik meg házukkal kapcsolatban. Olyan ingatlant például, ami az adós egyetlen lakóingatlana és az árverés előtt is benne lakott csak a piaci ár száz százalékáért értékesíthető, még ingatlan árverésen is. Az ilyen árveréseket csak egy év elteltével szállítják le, a piaci ár kilencven százalékára. Ha ilyenkor sincs licit, az ingatlan becsült értékének ötven százalékáért lehet eladni árverés keretében. Ez azt jelenti, hogy az árverezett házak sokáig vagy az előző tulajuk által lakottan, vagy teljesen üresen állnak abban az időszakban, amíg az árverés tart. Ez utóbbi a kisebb probléma.
 

Azok, akik olcsó házakat szeretnének vásárolni ingatlan árveréseken jobb, ha kétszer is meggondolják, hogy megéri-e a rizikót. Vannak ugyanis esetek, amikor az eladó ház tulajdonosa vagy egy másik ott lakó személy nem köteles kiköltözni az elárverezett ingatlanból. Ez a helyzet például akkor, ha egynél több tulajdonos van és csak az egyiknek van tartozása, vagy valaki örökölte a lakást és így haszonélvezeti jogai vannak rá. Ezekben az esetekben nem lehet kiköltöztetni őket, akkor sem, ha sikeresen megnyertük az árverést ingatlanukra. Ezen felül az adósokat novembertől áprilisig szintén nem lehet kilakoltatni. Hiába csábítóak tehát az eladó házak és egyéb árverezett ingatlanok, az ingatlan árveréseket mindig érdemes körültekintően kezelni. Licitálás előtt jobb, ha konzultálunk egy hozzáértő ügyvéddel.

(Fizetett PR cikk)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!