Ilyen még nem fordult elő a Facebook történetében: csökkenőben a napi aktív felhasználók száma 
Ilyen még nem fordult elő a Facebook történetében: csökkenőben a napi aktív felhasználók száma 

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2022. 02. 03.
A napokban jelentette bbe a Facebook anyavállalata, a Meta Networks, hogy a közösségi oldal 18 éves fennállása óta először csökkent napi felhasználóinak száma, részvényeinek értéke pedig 20 százalékot esett. 2021 utolsó negyedévében az aktív napi felhasználók száma 1,929 milliárdra rúgott a harmadik negyedév 1,930 milliárdos számához képest. 

A techóriás arra is figyelmeztetett, hogy az olyan riválisaival szemben, mint a TikTok és a YouTube, lassul a bevételnövekedése, miközben a hirdetők is csökkentik megrendeléseiket.

A Meta részvényei több mint 20 százalékot zuhantak a New York-i zárás utáni kereskedés során. A részvényárfolyam csökkenése mintegy 200 milliárd dollárral csökkentette a vállalat tőzsdei értékét. Más közösségi médiaplatformok, köztük a Twitter, a Snap és a Pinterest részvényei is meredeken estek.

Mark Zuckerberg szerint a cég árbevétel növekedése sérült, mivel célközönsége, különösen a fiatalabb felhasználók a riválisokhoz távoztak.

A Meta, amely a Google után a világ második legnagyobb digitális hirdetési platformjának tulajdonosa, azt is elmondta, hogy az Apple operációs rendszerének adatvédelmi változásai is negatív hatással voltak a vállalatra.

A vállalat teljes bevétele, amelynek nagy része a reklámeladásokból származik, 33,67 milliárd dollárra nőtt ebben az időszakban, ami kis mértékben meghaladta a piaci előrejelzéseket. A következő negyedévre 27 és 29 milliárd dollár közötti bevételt prognosztizáltak, ami alacsonyabb az elemzők által vártnál.

Míg a vállalat videókba is fektet, hogy felvehesse a versenyt a TikTokkal, amely a kínai technológiai óriás, a ByteDance tulajdonában van, kevesebb pénzt keres ezekből, mint a hagyományos Facebook- és Instagram-hírcsatornái.

Zuckerberg bízik benne, hogy a videókba és a virtuális valóságba fektetett befektetések megtérülnek, ahogy a korábbi mobilhirdetésekre és Instagram-sztorikkal is így történt.

Megjegyezte azonban, hogy a cégnek nem kellett komoly riválissal megküzdenie a korábbi stratégiaváltások során.

"A csapatok meglehetősen jól teljesítenek, és a termék nagyon gyorsan fejlődik" - mondta. "A némileg egyedi dolog itt az, hogy a TikTok már hatalmas versenytárs, és továbbra is meglehetősen gyors ütemben növekszik."

(BBC/Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!