A húsvéti nyuszi belefért, Jézus már nem, Biden ünnepi köszöntőjébe
Obama és Trump korábbi elnökök mindig hangsúlyozták az ünnep keresztény jellegét
A húsvéti nyuszi belefért, Jézus már nem, Biden ünnepi köszöntőjébe

Forrás: Youtube/The Hill

2021. 04. 07.
Egyetlen alkalommal sem említette meg Jézust vagy Krisztust húsvéti köszöntője során Joe Biden amerikai elnök, annak ellenére, hogy gyakorló katolikusnak tartja magát. A hétvégén a keresztények világszerte Jézus Krisztus feltámadását ünnepelték.

Hagyományosan az amerikai elnökök húsvét vasárnap ünnepi beszédben emlékeznek meg Jézusról és a jeles napok üzenetéről. Biden elnök elődei, Barack Obama és Donald Trump is így tettek korábban, nem mulasztva el, hogy Jézus Krisztusról, áldozatáról és feltámadásáról említést tegyenek. 

Az elnök idén azonban szakított a tradícióval, mikor a Fehér Ház erkélyéről elmondta beszédét. 

Megemlítette a húsvéti nyuszit, azonban semmit sem szólt az ünnep vallási jellegéről, és valamiféle homályosan értelmezhető feltámadást is csak egyszer hozott szóba. 

"A húsvét az öröm napja, amikor feltámadást és megújulást ünneplünk. Idén azonban tudjuk, hogy sokan az ünnep ismerős komfortját nélkülözni kényszerülnek"

- jelentette ki Biden, aki végül is beszéde végén háromszor megemlítette Istent, azt kérve tőle, áldja meg Amerikát, védelmezze meg katonai csapatait és

"gondoskodjon a húsvéti nyusziról".

Jézus nevével nem csak Bidennek gyűlt meg a baja az elmúlt hónapokban.

Ahogy arról korábban írtunk, Emanuel Cleaver metodista tiszteletes és demokrata képviselő az amerikai Kongresszus 117. ülését januárban egy hindu istenség nevében elmondott imával nyitotta meg, melyet a héber eredetű "ámen" ("úgy legyen") szó "progresszív" kifacsarásával zárt le, a "men" ("férfi") jelzőt "women" ("nő") jelzőre cserélve.

Az amerikai elnök beiktatásán szintén érdekes ima fültanúi lehettünk, zéró Jézus említéssel: 

Silvester Beaman, a wilmingtoni Bethel fekete metodista-episzkopális templom lelkésze ugyanis az elnöki és alelnöki párt áldó imája végén nem a keresztényekre jellemző "Jézus nevében, Ámen" szavakkal fejezte be, ahogy az előző beiktatáson imádkozó lelkészek, hanem bizarr formát választott:

"Kollektív hitünk erőteljes nevében, Ámen"

- jelentette ki.

(Fox News/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!