Homoszexuális házasságban élők is ülhetnek a trónon a holland miniszterelnök szerint
Egy közelmúltban megjelent könyv miatt került előtérbe a téma, mely szerint a régi holland törvények kizárják a dolgot
Homoszexuális házasságban élők is ülhetnek a trónon a holland miniszterelnök szerint

Holland királyi család( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2021. 10. 13.
Mark Rutte holland miniszterelnök egy nemrégiben megjelent könyv állításait igyekezett cáfolni, melyben amellett érveltek, hogy a régi holland törvények nem teszik lehetővé az egynemű házasságot az uralkodók és trónörököseik számára. 

Egy holland uralkodó olyan nemű emberrel házasodik, amilyennel csak szeretne, ezzel nem veszíti el jogát a trónra lépésre – jelentette ki határozottan Rutte a holland parlamentnek, ahol egy nemrégiben megjelent könyvvel, az „Amalia, hív a kötelességgel” kapcsolatban kérdezték. 

A könyv szerzője ugyanis azt állította, hogy

a régi holland törvények kizárják, hogy homoszexuális pár foglalja el a trónt, annak ellenére, hogy az egynemű házasság 2001 óta legális Hollandiában. 

A mű a 17 éves Amalia hercegnőről szól, aki Willem Alexander királyt követi majd a trónon. A hercegnő nem kommentálta az ügyet. 

Mark Rutte miniszterelnök leszögezte, az idők megváltoztak, amióta elődei utoljára elővették a témát a 2000-es évben. 

“A kormány véleménye szerint a trónörökös is homoszexuális házasságra léphet”

– írta a parlamentnek címzett levelében. 

“Ennélfogva a kabinet nem hiszi, hogy egy trónörökösnek vagy királynak fel kellene adnia a trónt, amennyiben egy azonos nemű személlyel szeretne házasságot kötni”

– tette hozzá. 

A királyi házasságokhoz azonban szükség van a parlament jóváhagyására, és a királyi ház tagjai alkalmanként feladták a helyüket az öröklési sorban, vagy azért, hogy engedély nélkül házasságot kössenek valakivel, vagy mert nem volt nagy valószínűsége, hogy megszerezték volna a trónt.

(Guardian/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!