Orbán: A holland miniszterelnök gyűlöli Magyarországot és személy szerint engem is
Éles hangvételű sajtótájékoztatót tartott a magyar miniszterelnök
Orbán: A holland miniszterelnök gyűlöli Magyarországot és személy szerint engem is

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien

2020. 07. 19.
Ha nem sikerül megállapodásra jutni a vitás kérdésekről a költségvetéssel és a mentőcsomaggal összefüggésben, az Hollandiának lesz köszönhető - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben vasárnap, a következő hétéves európai uniós költségvetésről és az ahhoz kapcsolódó gazdasági helyreállítási csomagról szóló uniós csúcstalálkozó harmadik munkanapját megelőzően.

A nemzetközi sajtónak nyilatkozva a kormányfő azt mondta, a hollandok egy olyan eszközt kívánnak bevezetni, amely ellenőrzi az uniós pénzek kifizetését és felhasználását, különösen a déli országok esetében.

Aláhúzta: ez az eszköz teljesen új mechanizmus a jogállamisággal összefüggésben.

Kiemelte, a jogállamiság kérdése alapvetően fontos az Európai Unió szempontjából. Magyarország azt kérte, adjanak garanciát arra, hogy mihamarabb lezárják az ország ellen indított jogállamisági eljárást - tette hozzá.

Orbán Viktor azt is kijelentette: a megállapodás elfogadása elengedhetetlen, és akár a jövő hét folyamán is kész folytatni a tárgyalásokat azok sikere érdekében.

Gazdasági büntetést követel Rutte

A holland-magyar viszonyról közölte:

"Nem tudom, hogy mik szerepelnek Mark Rutte holland miniszterelnök személyes okai között, hogy gyűlöli Magyarországot és személy szerint engem, de végtelenül durván támadja az országot"

- fogalmazott.

Felidézte: Rutte kifejezi, hogy véleménye szerint Magyarország nem tartja tiszteletben a jogállamiságot, ezért gazdasági büntetést kell alkalmazni. Ez elfogadhatatlan, ugyanis nincs döntés a jogállamiság magyaroroszági helyzetével összefüggésben - mutatott rá.

Mi is megszenvedjük az eurozóna válságát

Orbán egyúttal leszögezte, a tárgyaló felek mindegyike tudja, hogy mennyire drámai helyzetben van a gazdaság, így lát rá esélyt, hogy megszületik a megállapodást. "Jelenleg Magyarországot kevésbé sújtják a járvány okozta problémák, ha az eurozóna gazdasága válságba kerül, azt mi is meg fogjuk szenvedni" - fogalmazott a miniszterelnök.

A Hetek aktuális lapszámában részletesen is írunk az uniós gigahitelről és annak kritikáiról, dilemmáiról. A cikket online előfizetés esetén itt tudja elolvasni.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!