Heves viták kereszttüzébe került Svájc öngyilkos kapszulája
Heves viták kereszttüzébe került Svájc öngyilkos kapszulája

Forrás: Exit International

2022. 01. 06.
Az utópikus kinézetű kapszulát svájci használat előtt külföldi tesztelésnek vetnék alá, ám még a liberális vezetésű országnak is dilemmát okoz a fejlesztés, a tesztelés és a használatba helyezés jogszerűségének kérdése.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Dr. Philim Nitschke az eutanázáért küzdő szervezet, az Exit International vezetőjeként dolgozta ki azt a speciális "eutanázia dobozt", amelynek segítségével a betegeket pillanatok alatt képesek lesznek kényelmesen végezni magukkal. Az eszközt akár 3D-s nyomtató segítségével is elő lehet állítani. Várhatóan 2022-ben lesz először elérhető. 

A „Sarco” névre keresztelt gép egy ’okoskoporsóként’ funkcionál: az oxigén manuális eltávolítását követően nitrogéngáz árasztja el a kapszulát, ami a benne fekvő önkéntes áldozat fulladás általi halálát okozza – írja a Mandiner. 

Bár a készüléket állítólag otthon bárki elő tudná állítani pár ezer frank, illetve egy 3D-s nyomtató segítségével, még folynak a tárgyalások a gép jogszerűségével kapcsolatban. Nitschke ezért fel is keresett egy svájci ügyvédi irodát, hogy meggyőződjön a kapszula törvényességéről, válaszukban azt írták, hogy

„mivel a Sarco nem minősül gyógyászati eszköznek, az eszközt nem is kellene külföldi tesztelésnek alávetni.”

Azonban akad, aki az előző kijelentéssel nem teljesen ért egyet. Kerstin Noëlle Vokinger szerint „a helyzet nem ilyen egyszerű”, szerinte az öngyilkosságban való közreműködést elsősegítő valamennyi megoldás, ilyen módon a Sarco is a svájci egészségügyi törvénynek (Heilmittelgesetz) van alárendelve.

Ahhoz, hogy kiderüljön, valóban egy validálható gyógyászati eszközről van-e szó, egy orvosnak kéne kipróbálnia a kapszulát, ami jelen esetben nem csak etikai és jogi szabályok megsértését okozná, hanem a halálát is. 

Az országban az asszisztált gyilkosság elfogadott, azaz Svájcban nem jelent bűncselekményt, ha valaki a legkényelmesebb körülmények közt akar végezni magával. Ezt megelőzi egy hosszas, szabályozott eljárás, ahol a halni vágyók beszámíthatóságát vizsgálják, erre pedig nem tarthat igényt bárki, csak az eutanáziaklinikák regisztrált tagjai. 

A Neue Zürcher Zeitung szerint a legvalószínűbb forgatókönyv az lehet, hogy csak külföldi tesztelés után válhat bevetté a Sarco használata Svájcban, ez azonban még jó pár éven keresztül vita tárgyát képezi majd.

(Mandiner/Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!