Tizenkét éven aluliak esetében is engedélyezné Hollandia az eutanáziát
Egy tanulmány szerint szülők és orvosok is igénylik a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyermekek halálba segítését
Tizenkét éven aluliak esetében is engedélyezné Hollandia az eutanáziát

Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 10. 14.
Hollandiában engedélyeznék az eutanáziát az 1 és 12 év közötti halálos beteg gyermekek számára is - jelentette be Hugo de Jonge egészségügyi miniszter. A módosítás évente öt-tíz gyereket érinthet Hollandiában. Egy tanulmány szerint a szülők és az orvosok is igénylik a lehetőséget a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő, nagy fájdalmakkal élő gyermekek halálba segítésére - jegyezte meg parlamentnek írott levelében.

A kormánykoalíció miniszterei hónapokig tartó vitát követően - és a keresztény pártok heves tiltakozása ellenére - elfogadták a javaslatot. Életbe lépéséhez nincs szükség a hatályos törvények módosítására, csak a korosztály tagjain eutanáziát végző orvosok büntethetőségét kell kizárni.

Hollandiában már lehetőség van a 12 évnél idősebbek és az egy évnél fiatalabb gyerekek halálba segítésére.

A 12 évnél idősebbek esetében az érintett, a csecsemők esetében a szülők beleegyezése szükséges az eutanáziához. A kettő közötti korosztály esetében azért hiányzott eddig a szabályozás, mert nem tudták eldönteni, hogy hány éves kortól helyezhetik a gyerek kezébe a döntést saját haláláról.

Hollandia és Belgium az első országok voltak, amelyek engedélyezték az eutanáziát 2002-ben. Belgium 2014-ben a gyermekek halálba segítését is lehetővé tette, majd Hollandia is követte döntését. A holland parlament csütörtökön vitatja meg a témát, a kormány a következő hónapokban léptetheti életbe a szabályozást. 

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!