Azonnali eutanázia: népszavazás dönt a radikális törvényről Új-Zélandon
Keresztény egyházak tiltakoznak a jogszabály ellen 
Azonnali eutanázia: népszavazás dönt a radikális törvényről Új-Zélandon

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 10. 07.
A világ egyik legradikálisabb eutanáziatörvényéről tartanak népszavazást a jövő héten Új-Zélandon. A referendum előtt 21 keresztény felekezet közös nyilatkozatban figyelmeztetett arra, hogy az új jogszabály kizárja a hozzátartozókat a végzetes döntésből, és az orvosok kizárólag a beteg nyilatkozatát veszik figyelembe, amelyet legkésőbb 48 órán belül végre is hajtanak.

Október 17-én az új-zélandi parlamenti választásokkal egyidőben népszavazást tartanak a „The End of Life Choice Act 2019” (Törvényjavaslat az élet lezárását illető döntésről) címet viselő, az eutanáziáról szóló jogszabály megerősítéséről. A radikális törvény körüli vitát a Danube Institute külügyi blogja szemlézte.

Mint írják, az eutanázia-törvényjavaslatot az aucklandi parlament 2019. novemberében elfogadta és népszavazásra bocsátotta.

A javaslat elfogadásával azok az új-zélandi, 18. évüket betöltött állampolgárok, akik gyógyíthatatlan betegségben szenvednek, és orvosi diagnózis szerint legfeljebb fél évük van hátra, eutanáziát kezdeményezhetnek. Ha a törvény életbe lép, a gyógyíthatatlan betegeknek kérésük szerint az orvosok olyan gyógyszert adhatnak, amivel előre hozhatják elköltözésük napját.

Tiltakoznak a keresztények

A törvényjavaslat heves tiltakozást váltott ki a keresztény felekezetek részéről: október 5-én 21 keresztény felekezet vezetője nyilatkozatot adott ki, amelyben kifejezték aggodalmukat az eutanázia széles körű bevezetéséről. Véleményük szerint Új-Zéland számára hosszútávú károkat okozna egy ilyen törvény elfogadása.

A nyilatkozatban kijelentik, hogy megértik, miszerint vannak, akik úgy vélik, az eutanázia megoldás lehet a súlyos betegek szenvedésének enyhítésére. Etikátlannak és veszélyesnek tartják azonban, hogy a törvény érvénybelépésével az orvosok is kényszerhelyzetbe kerülnek, hiszen azzal, hogy a betegeknek kötelező segítséget nyújtaniuk, súlyos lelkiismereti konfliktusba kerülhetnek.

A keresztény vezetők szerint ez egy olyan határ, amit Új-Zélandnak nem lenne szabad átlépnie.

nincs elég idő a döntés átgondolására

„The End of Life Choice Act 2019” törvényjavaslattal kapcsolatban nem csak keresztények, hanem egy új-zélandi, országos hálózattal rendelkező szervezet, a Living Every Moment Hospice is kifejezte aggodalmát.

A hospice intézményeket fenntartó szervezet internetes oldalán felhívta a szavazók figyelmét arra, hogy észszerűen gondolják át, miként fognak szavazni a referendumon.

Fenntartásaik a következők: a törvényjavaslatban nincs elegendő idő a beteg számára, hogy meggondolja döntését, hiszen kérésétől a gyógyszer beadásáig legfeljebb 48 órás késleltetést lehet kérni, azt is csak azért, hogy az anyakönyvvezető ellenőrizhesse a beteg papírjait.

Ezzel szemben más helyeken, ahol hasonló törvényt fogadtak el, több időt hagynak a végső lépés előtt: az egyesült államokbeli Oregon államban 15 napot, az ausztráliai Victoriában 9 napot, Kanadában pedig 10 napot adnak a beteg számára, hogy meggondolhassa magát.

Gyakran téves prognózist adnak az orvosok

A hospice szervezet kiemeli azt is, hogy az orvosok gyakran tévednek, mikor diagnózist állítanak fel a beteg életkilátásairól.

Az orvosok számára is komoly kihívást jelent meghatározni azt, vajon csak legfeljebb 6 hónapig vagy hosszabb ideig is életben maradhat a beteg. Sőt egy, az orvosi prognózisokról szóló tanulmányból kiderült, hogy

a felállított menetrend az esetek mindössze 20 százalékában következett be, 80 százalékban pedig az orvosok tévedtek a súlyos beteg élethosszának meghatározásakor. 

Sokszor depresszió miatt választják a halált 

További kifogás, miszerint a törvény ezentúl nem biztosítja, hogy a beteg szerettei időben értesülnek a döntésről. A súlyos fájdalmaktól szenvedő beteget számos tényező befolyásolhatja, ami miatt nem feltétlenül tud racionálisan dönteni a sorsáról. Ilyen tényezők lehetnek például a mentális betegségek, a depresszió vagy a félelem.

A beteg szeretteinek pedig lehetőséget kell biztosítani arra, hogy az orvos tudomására hozhassák, ha a beteg döntését bármi is befolyásolhatja.

Egy 2018-as felmérés alapján 168 eutanáziát igénylő beteg közül Oregonban szinte mindenki (95%) azt jelezte, hogy az életük feletti kontroll elvesztésével járó depresszió miatt hozta meg a döntést.

A felmérésben több indokot is meg lehetett jelölni, így a betegek 79,4 százaléka a méltóságuk elvesztésével járó szégyent, 63 százalék pedig a betegség okozta terheket említette meg további indokként és mindössze 31 százalék volt azok aránya, akik a nem megfelelő fájdalomcsillapítás miatt döntöttek életük befejezéséről.

Fiatalokra, fogyatékosokra is kibővíthetik a jövőben?

Végül a szervezet legfőbb aggálya, hogy ha törvényessé válik az eutanázia az országban, akkor a törvényjavaslatot folyamatosan tovább bővíthetik.

Belgiumban például az eutanázia eredetileg a 18 év felettiek számára volt elérhető, de 2014-ben megszüntették a korhatárt és az orvosi segédlettel végrehajtott öngyilkosság lehetőségét kiterjesztették gyerekek számára is.

A világon a legtöbben olyan betegek igényelnek eutanáziát, akik nincsenek közvetlen életveszélyben.

Az eddigi tapasztalatok alapján tehát reális veszély, hogy az új-zélandi „End of Life Choice Act 2019” törvény tartalma a jövőben kibővül, és végül olyan „emberi jogi” kérdésekkel kell szembenézni, miszerint mentális betegségben szenvedők, vagy fogyatékosok is igényelhetnek-e eutanáziát. Ez pedig az eugenetika áltudományos és az emberi élet méltóságát mélyen sértő gyakorlatának a felelevenítését jelentené, amely meghatározta, ki lehet „méltó” az életre, és kik jelentenek „terhet” a társadalom számára.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!