hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Egy mintapolgár árulása

Amerikai és brit elhárítási szakemberek vizsgálják, mek-kora kárt okozhatott az a héten letartóztatott FBI-ügynök, aki 15 éven keresztül Moszkvának szolgáltatott ki kulcsfontosságú információkat. A veterán ügynök, Robert Hanssen munkája során a legtitkosabb nemzetbiztonsági adatokhoz is hozzájutott, és akár halálbüntetést is kiszabhatnak rá hazájában, amennyiben a vádak beigazolódnak.

Példás ítélet Hágában

Ítélet született a hágai nemzetközi bíróságon az első olyan perben, amelyet a háború alatt elkövetett szexuális bűnökért indítottak boszniai szerb katonák ellen. A három vádlott fiatal muzulmán nőket, gyermekeket erőszakolt meg és kénysze-rített szexuális rabszolgaságra az 1992–95 közötti jugoszláv háborúban. A legsúlyosabb büntetés 28, a legenyhébb 12 év. 

A befejezetlen háború

Az Irak ellen végrehajtott amerikai–brit légicsapások megosztották a nemzetközi közvéleményt, és a tíz éve az öbölháború idején felállt koalíció sem létezik többé. Az amerikai konzervatív The Wall Street Journal Europe egy új, keményebb amerikai politika kezdeteként üdvözölte a légicsapást, míg a brüsszeli Le Soir meddő erőlködésnek tekintette az amerikai– brit akciót. 

Szaddám és a csecsenek

"Ez egyfajta jelzés a Közel-Kelet számára: Ne gondoljátok, hogy elmegyünk Közel-Keletről, továbbra is aktívan be fogunk avatkozni a dolgokba. Jelzés a szövetségeseknek: titeket nem kérdeztünk, ahogy akarjuk, úgy is csináljuk. No és végül jelzés Oroszországnak: vegyétek tudomásul, hogy határozottan fogunk cselekedni minden alkalommal, ezért legyetek óvatosak" – nyilatkozta Vlagyimir Lukin, a duma egyik elnökhelyettese, az USA pozícióját kommentálván Bagdad bombázása után. 

Belföld

Gerjesztett vallási vita

Két esemény is tovább "borzolta a kedélyeket" a vallástörvény módosítása körül kialakult hangulatban. Az egyik a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) aláírásgyűjtési akciója, mely a törvényhozásra kíván nyomást gyakorolni, a másik pedig Szájer József frakcióvezető és tizennégy kisegyház "egyeztető tárgyalása" volt. Az egyeztetésből kihagyott, a módosítást ellenző vallási közösségek és civil szerveződések, neves közéleti személyek bevonásával szintén aláírásgyűjtésbe kezdenek. 

Régi vendégek a villából

Különös jelenségek kísérik az egyházügyekről zajló parlamenti vitát. A Fideszbe igazolt kereszténydemokrata platform elérkezettnek látta az időt, hogy megszólítsa az utca emberét. "A társadalomra veszélyes, romboló szekták tevékenységét korlátozzák, vagy tiltsák be!" – követelik az aláírásgyűjtő íven. Indok: a törvényhozók "érezzék, valódi társadalmi igény van a törvény módosítására". Felmerülhet ugyan a kérdés: a Fidesz–MKDSZ politikusok miért az utca emberén keresztül akarnak üzenni egymásnak. Egyáltalán honnan-e bizonytalanság? A miniszterelnök már 1998 novemberében világosan megmondta: "A mostani polgári kormány nem tartja kielégítőnek, pontosnak és méltányosnak az egyházakra vonatkozó szövegezését jó néhány törvénynek, mert (…) nem tesz különbséget a történelmi egyházak és más vallási közösségek között… Szeretnénk a magyar jogrendszernek ezt a hiányosságát pótolni." 

Horn keményebb lenne a Fidesszel

Horn Gyula egykori miniszterelnök szerint a mai körülmények között nem vezet eredményre a nagyvonalú gesztusok által motivált politizálás, mert "egy arrogáns, gyakran minden nagyvonalúságot nélkülöző és egy társadalmi kisebbség érdekeit szem előtt tartó konzervatív jobboldallal" szemben joggal igényelnek az MSZP-támogatók erőteljesebb és dinamikusabb politizálást a párttól.

Csurka zavaros húsvétja

Február 22-én a Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) nyilatkozatban tiltakozott az ellen, hogy a magyar holokauszt emléknapja idén április 16-ára, húsvét hétfőre esik. 

Európa mocska

Amíg korábban a nőkereskedelem szinte kizárólag az ázsiai országok sajátossága volt, addigra napjainkban ez az "iparág" az európai bűnüldözés egyik legégetőbb, összesen 6-12 milliárd dollár éves "nyereséget" termelő problémájává nőtte ki magát. Hivatalos adatok szerint kontinensünkön évente ötszázezer nő "cserél gazdát", akiket ezt követően legtöbbször prostituáltként "hasznosítanak". Az amerikai Time magazin legújabb számában drámai képet fest az európai helyzetről, utalva hazánkra is mint az egyik legjelentősebb tranzitországra. A magyar szakértők szerint a helyzet valóban nagyon súlyos, évente több ezer magyar lány kerül – sok esetben nem önszántából – külföldi éjszakai bárokba, bordélyokba, szó szerint rabszolgaként.

Nem volt fordulat

A Magyar Gallup Intézet, a Medián és a Szonda Ipsos legfrissebb közvélemény-kutatási adatai szerint a két legnagyobb párt esetében semmiféle drámai átrendeződés nem történt 2001 februárjában. Egyes kutatások szerint a kisgazdák támogatottsága alig kimutatható. 

Kisgazda adok-kapok

A FKgP múlt pénteki országos vezetőségi ülésével egy időben a párt székháza előtt több száz reformkisgazda tüntetett Torgyán József pártban maradása ellen. Hétfőn az FKgP országos elnöksége azonnali hatállyal felmentette Dobos Ferencet, az FKgP Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnökét. Ezen a napon indult fegyelmi eljárás Bánk Attila ellen "a párt történetében példátlan, súlyosan pártellenes magatartása, valamint a pártalkotmánnyal való szembehelyezkedése miatt". 

Tüntettek a szegedi külsősök

A MTV Szegedi Stúdiójának külsős dolgozói demonstrációt rendeztek a stúdió épülete előtt Fotó: MTI

Hit és értékek

Vonalkódpánik Moszkvában

Amikor az orosz kormány a virágzó fekete és szürke gazdaság megfékezése, illetve az adókból származó bevételek növelése érdekében úgy határozott, hogy bevezeti a személyi adóazonosító jelek használatát, aligha gondolta, hogy az intézkedés legnagyobb ellenzői az orosz ortodox egyház hívei közül kerülnek majd ki. A The Moscow News öszszeállítása szerint ugyanis az ortodox hívők és egyházatyák körében a vonalkódok és a személyekhez rendelt számok miatt oly mérték? pánik tört ki, hogy az egyház vezetőinek és teológusainak rendkívüli konklávét kellett összehívnia annak eldöntésére, hogy az orosz adórendszer változása vajon valóban az Antikrisztus eljövetelét jelzi-e.

Égő rókák a szántóföldön

Kaliforniában a San Diegó-i Egyetem kutatói a napokban meghökkentő "tudományos" felfedezéssel léptek a nyilvánosság elé. Eric Altschuler kaliforniai kollégáival a Bibliában található Bírák könyve elemzéséből arra a nem mindennapi következtetésre jutott, hogy a hatalmas erejéről híressé vált Sámson – akit a Biblia másutt a hit bajnokának is nevez, és hitében követendő példaként állít minden ember elé – súlyos viselkedési zavarokkal küszködő elmebeteg volt. 

Nincs kegyes halál

A Fekete Angyalként hírhedtté vált F. Tímea esetének nyilvánosságra kerülése óta ügye a közvélemény érdeklődésének középpontjába került. Az ápolónő tettével kapcsolatosan szinte minden híradásban felbukkan az eutanáziára történő utalás is, hiszen az eddig nyilvánosságra került adatok szerint az ámokfutó ápolónő haldokló idős emberek, illetve gyógyíthatatlan betegek megölésével szenvedéseiken akart könnyíteni. Bár az illetékesek naponta kifejtik, hogy a konkrét ügynek semmilyen köze nincs az eutanáziához, a közvélekedésben mégis makacsul tartja magát a gyilkosságok és a "kegyes halál" ügyének öszszekapcsolása. 

Segítenek a csendes hősök

George W. Bush amerikai elnök egyik első rendelkezésével kezdeményezte egy olyan hivatal felállítását, amely a vallási és magán szerveződés? jótékonysági szervezetek együttműködését fogja segíteni. A rendelet indoklása szerint nem sérül az állam és az egyház elválasztásának alkotmányos elve, csupán – felekezeti különbségtétel nélkül – egyenlő esélyeket teremtenek a különböző vallási és civil szervezetek számára a szociális tevékenységben való részvételre. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!