hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy mintapolgár árulása
Elfogták a Moszkvát szolgáló amerikai ügynököt

2001. 02. 24.
Amerikai és brit elhárítási szakemberek vizsgálják, mek-kora kárt okozhatott az a héten letartóztatott FBI-ügynök, aki 15 éven keresztül Moszkvának szolgáltatott ki kulcsfontosságú információkat. A veterán ügynök, Robert Hanssen munkája során a legtitkosabb nemzetbiztonsági adatokhoz is hozzájutott, és akár halálbüntetést is kiszabhatnak rá hazájában, amennyiben a vádak beigazolódnak.



A Foxstone Park bejárata, ahol Robert Phillip Hanssen orosz partnereivel találkozott. Gyémánttal fizettek Fotó: Reuters

A legbravúrosabb kémfilmeket felülmúló eset feltárásába kezdett az Egyesült Államok ügyészsége, illetve az amerikai Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI), mikor a kettős ügynökséggel gyanúsított Hanssen-dossziéval kezdett foglalkozni. Az első ránézésre minden tekintetben makulátlan amerikainak tűnő Hanssen 27 évet töltött el az FBI kötelékében, mint a külföldi kémelhárítás specialistája. A hatgyermekes család akár a tipikus amerikai modell megtestesítője is lehetne: a Washingtontól néhány kilométernyire levő Vienna nev? kisvárosban éli a középosztálybeliek viszonylag békés életét, mit sem sejtve a családfő kettős életéről. 

A Hanssen ellen felhozott vádak súlyosak: hazaárulás, anyagi nyereség fejében szigorúan titkos nemzetbiztonsági adatok eladása, külföldön működő amerikai kémek besúgása. Az FBI kedden közreadott sajtójelentése szerint Hanssen kettős kém pályafutását még a szovjet éra alatt, 1985-ben kezdte. Ekkor önként vállalkozott, hogy a washingtoni szovjet nagykövetségen dolgozó KGB-ügynököknek szigorúan titkos dokumentumokat juttatott el. Ilyen jelleg? dokumentumokat több mint húsz alkalommal juttatott el a KGB-nek, ezen felül számos mágneslemezt is átadott a szovjet titkosrendőrség utódjának, az SVR biztonsági szolgálatnak. Az FBI jelentése szerint a kettős kém összesen hatezer oldalnyi rendkívül bizalmas dokumentumot adott el csaknem másfél millió dollárért cserébe, melyet gyémántban és készpénzben kapott meg. 

A "szigorúan titkos" és "kódszavas" dokumentumokon kívül több kémelhárítással, nyomozói módszerekkel, forrásokkal és tevékenységekkel kapcsolatos információt is kiszolgáltatott – áll az FBI által készített bűnlistán. A vádak szerint Hanssen fedte fel 1985-ben a szovjet titkosrendőrség számára annak a három KGB-tisztnek a kilétét, akik viszont az Egyesült Államok szolgálatában állottak. Őket rövidesen hazahívták, majd a szovjet hatóságok kettejüket kivégezték. Az okozott kár mértékét a vizsgálat lezártáig nem lehet biztosan tudni, annyi viszont biztos, hogy a külföldi kémelhárításban kulcspozíciót betöltő Hanssen éveken keresztül professzionális módon használta fel jogosultságait és tapasztalatait a szovjet, majd később az orosz állam szolgálatában. Tette mindezt úgy, hogy lebukásának napjáig az orosz titkosszolgálat sem ismerte beépített emberük pontos kilétét, konkrét tartózkodását. A kettős ügynök sohasem érintkezett személyesen orosz ügynökökkel, soha nem adta meg a nevét. A kicsempészett titkos dokumentumokat rendszerint az orosz ügynökök által is ismert helyen helyezte el. Az FBI 106 oldalnyi jelentése szerint tavaly decemberben már megfigyelés alatt volt, mikor Virginiabeli lakóhelyén egy parkot négyszer került meg, amely az amerikai hírszerző szolgálat dekódolása szerint jel volt az SVR számára, hogy éppen információt készül átadni. Még ugyanezen nap besétált egy bevásárlóközpontba, ahol egy amerikaiak által is ismert orosz ügynök tartózkodott.

Hanssen közvetlen felettese, Louis Freeh arra az újságírói kérdésre, hogy valóban ez az egyik legsúlyosabb kémeset az FBI történetében, csak annyit mondott, "azt hiszem, jellemezhetném ilyen módon az ügyet". Az FBI-igazgató szerint felbecsülhetetlen károkat okozott Hanssen az amerikai titkosszolgálatnak, ugyanakkor dicsérte a nyomozásban résztvevőket. "Nem könny? feladat egy kolléga után nyomozni, a titkosszolgálat azonban diszkréten és alaposan járt el" – mondta Freeh. John Ashcroft igazságügy-miniszter és Bush amerikai elnök egyaránt súlyos ítéletet emleget, amennyiben az eljárás a bűnösséget igazolja. "Figyelmeztetek mindenkit, aki elárulja az Egyesült Államokat: megtalálunk és igazságot szolgáltatunk" – mondta Bush újságíróknak Hanssen keddi letartóztatását kommentálva. Plato Cacheris, a vádlott ügyvédje szerint Hanssen nem vétkes hazaárulás bűnében. "Mindig azt mondják ilyenkor, hogy a legsúlyosabb ilyen jelleg? eset történt meg, de majd meglátjuk a végét" - nyilatkozta Cacheris, aki Aldrich Amest, a szintén hazaárulással vádolt – és életfogytiglani börtönre ítélt – CIA-ügynököt is képviselte 1994-ben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!