hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csurka zavaros húsvétja
Holokauszt emléknap

2001. 02. 24.
Február 22-én a Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) nyilatkozatban tiltakozott az ellen, hogy a magyar holokauszt emléknapja idén április 16-ára, húsvét hétfőre esik. 

Mint azt Csurka István pártelnök sajtótájékoztatóján elmondta: "Visszásnak tűnik számunkra, hogy az Oktatási Minisztérium kezdeményezésére a holokausztról való megemlékezéseket húsvét hétfőre tervezik az iskolákban. A húsvét mindkét napja – hangsúlyozta Csurka – keresztény és keresztyén ünnep, ekkor mi, keresztények a zsidók által megfeszített Krisztusra és az ő feltámadására emlékezünk." Rámutatott, hogy "a húsvétba való igen durva behatolással ezeréves kereszténységünkbe akarnak egyesek beleavatkozni, a lelkekben akarnak bizonytalanságot és felfordulást teremteni". Csurka István szavai szerint a MIÉP tiltakozik a magyar hit, erkölcs és nemzeti öntudat megzavarására irányuló kísérlet ellen. A jobboldali párt nem tartja haszontalannak, hogy az iskolai tananyagba bekerüljön azoknak a sajnálatos eseményeknek az oktatása, amelyek Magyarország német megszállása, azaz 1944. március 19-e után történtek a magyar zsidósággal. A MIÉP elnöke rendkívül fontosnak tartja azt is, hogy a tanulóifjúságnak világos, tiszta fogalmai legyenek az adott korszak történelméről. Csurka István érthetetlennek és elfogadhatatlannak nevezte, hogy a magyar holokauszt oktatására Izraelben képezzenek ki a magyar állam által fizetett, közalkalmazotti státusú magyarországi tanárokat. Érvelése szerint "Izraelben zsidó tanárokat képeznek ki a sajátos, erősen nacionalista szellemű, örökösen harcban álló izraeli társadalom számára, és ennek számos messzire ható következménye van."

Az Oktatási Minisztérium sajtóirodája mintegy másfél órán belül reagált a MIÉP nyilatkozatára. Az OM sajnálatosnak nevezte, hogy az idei évben egybeesik a magyarországi holokauszt-emléknap a húsvéttal, és közölte, hogy a középiskolák értelemszerűen április 17-ét követően emlékezhetnek meg erről a napról. A szaktárca közleménye azonban emlékeztetett arra, hogy a holokauszt-emléknap a magyarországi deportálások megkezdésének napjához, április 16-hoz kötődik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!