hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Példás ítélet Hágában

2001. 02. 24.
Ítélet született a hágai nemzetközi bíróságon az első olyan perben, amelyet a háború alatt elkövetett szexuális bűnökért indítottak boszniai szerb katonák ellen. A három vádlott fiatal muzulmán nőket, gyermekeket erőszakolt meg és kénysze-rített szexuális rabszolgaságra az 1992–95 közötti jugoszláv háborúban. A legsúlyosabb büntetés 28, a legenyhébb 12 év. Dragoljub Kunarac (balról), az egyik Hágában elítélt szerb bűnös. 28 év börtön muszlim nők meggyalázásásért Fotó: Reuters

Az ENSZ háborús bűnökkel foglalkozó hágai bíróságán véget ért annak a három volt szerb katonának a pere, akiket azzal vádoltak, hogy a boszniai csapatok tagjaiként Foca faluban a lakosság megfélemlítésének eszközéül használták a nemi erőszakot. Florence Mumba bírónő szerint a három vádlott nem volt sem politikai, sem katonai kitervelője az eseményeknek, de egyértelmű, hogy nem csak parancsokat követtek, hanem szabad akaratukból követték el tetteiket. A bírónő egyértelművé tette, hogy a "törvényen kívüli opportunisták számára nincs kegyelem, akármilyen alacsony rangban szolgáltak is a háborúban". 

Dragoljub Kunaracot tizenegy esetben elkövetett nemi erőszakért és kínzásért 28 év börtönbüntetésre ítélték, Radomir Kovac négy rendbeli erőszakért 20 évet, Zoran Vukovic pedig négy személy, köztük egy éppen a saját lányával egyidős, 15 éves kislány megerőszakolásáért 12 évet kapott. 

Emberi jogi csoportok szerint az 1992–95-ös háborúban több tízezer, főleg muzulmán vallású nőt és gyermeket erőszakoltak meg. A három volt katona elítélése volt az első olyan ítélet, amelyet nemzetközi bíróság hozott nemi erőszakért és szexuális rabszolgaságra kényszerítésért mint az emberiség ellen elkövetett bűncselekményekért. 

A tavaly márciusban kezdődött tárgyaláson tizenhat nő tanúskodott a vádlottak ellen, felidézve, hogyan választották ki a sokszor 12 évesnél nem idősebb gyerekeket, nőket a csoportos erőszakra és szexuális kínzásra. Többen közülük maradandó nőgyógyászati károsodást szenvedtek, illetve meddők lettek. 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1993-ban hozta létre a Nemzetközi Büntetőbíróságot a volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűnök kivizsgálására. A még szabadlábon levő vádlottak között van többek között a korábbi boszniai szerb elnök, Radovan Karadzic.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!