A halál kapszulája: speciális "eutanázia dobozzal" lehet majd öngyilkosságot elkövetni Svájcban
A Sarco nevű eszköz mostantól legálisan használható az országban
A halál kapszulája: speciális "eutanázia dobozzal" lehet majd öngyilkosságot elkövetni Svájcban

Forrás: Exit International

2021. 12. 06.
Speciális kapszulát engedélyeztek Svájcban, aminek a segítségével még könnyebbé és gyorsabbá tették az asszisztált öngyilkosságot, azaz eutanáziát az igénylők számára. 

Svájcban 2020-ban összesen 1300 ember választotta az eutanáziát. 

Dr. Philim Nitschke az eutanázáért küzdő szervezet, az Exit International vezetőjeként dolgozta ki azt a speciális "eutanázia dobozt", amelynek segítségével a betegeket pillanatok alatt képesek lesznek kényelmesen végezni magukkal. Az eszközt akár 3D-s nyomtató segítségével is elő lehet állítani.

Várhatóan 2022-ben lesz először elérhető. 

Jelenleg Svájcban az a módszer, hogy egy szigorúan ellenőrzött anyaggal, egy bizonyos nátrium-pentobarbitállal folytatják le az eutanáziát. A bevétel után a páciens 2-5 perc alatt elalszik. A kapszula ezzel szemben annyiban új, hogy abba feküdve nitrogénnel árasztják el a "dobozt" és rohamosan csökkentik az oxigénszintet - így a halál egy perc alatt fulladás és pánik nélkül áll be.

A Swiss Info-val készült interjúban Nitschke elmondta, hogy

az ember maga tudja belülről megnyomni a gombot a kapszulában, amivel elindítja a kívánt folyamatot, majd 30 másodpercet követően teljesen elveszíti eszméletét, majd meghal. 

A Sacro névre keresztelt prototípusok már láthatóak Németországban és Hollandiában is. 

A készítők szerint az is előny, hogy az embernek nem kell külön engedélyt kérnie, nincs orvosra szükség az asszisztáláshoz, és a ritka gyógyszert sem kell beszerezni. Nitschke elmondása szerint, akár a saját kertjében is megrendezheti bárki a halálát. 

(Swissinfo)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!