Hazaárulás? - botránykönyvben írnak a Trump háta mögött szervezkedő amerikai tábornokról
Mark Milley tábornok a vád szerint előre figyelmeztette volna Kínát, ha az elnök támadást rendelt volna el
Hazaárulás? - botránykönyvben írnak a Trump háta mögött szervezkedő amerikai tábornokról

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 09. 17.
Egy hamarosan megjelenő könyv szerint Mark Milley tábornok, a Vezérkari Főnökök Egyesített Bizottságának elnöke, korábban afelől biztosította kínai kollégáját, hogy ha Trump támadást rendelne el Kínával szemben, akkor arról előre értesíti Kínát. Az ügy kapcsán megszólalt Milley, Trump, valamint az egykori védelmi miniszter, Chris Miller is.

Bob Woodward és Robert Costa hamarosan megjelenő könyve szerint Milley annyira aggódott amiatt, hogy Trump támadást intéz majd Kína ellen, hogy végül felhívta Li Zuocheng tábornokot és közölte vele, hogy „Li tábornok, szeretném biztosítani Önöket afelől, hogy az amerikai kormány stabil, és minden rendben lesz. Nem támadunk és nem is hajtunk végre semmilyen hadműveletet Önök ellen.” – mondta állítólag Milley.

„Li tábornok, Ön és én már öt éve ismerjük egymást. Ha támadni fogunk, akkor idő előtt felhívom. Nem lesz meglepetés.”

Hogyan reagált Milley?

Szerdán a tábornok szóvivőjén keresztül reagált a széleskörű felháborodást kiváltó hírre: „A Vezérkari Főnökök Egyesített Bizottságának elnöke rendszeresen kommunikál a honvédelmi vezetőkkel világszerte – beleértve Kínát és Oroszországot is. Az ilyen beszélgetések továbbra is létfontosságúak az amerikai nemzetbiztonsági érdekeket szolgáló, kölcsönös megállapodások javításához, a feszültségek csökkentéséhez, a tisztánlátáshoz, valamint a nemkívántos következmények vagy konfliktusok elkerülése érdekében.” Hozzáfűzte, hogy a tábornok által lebonyolított valamennyi hívásról – ideértve azt is, melyet leközöltek – a védelmi minisztériummal és az ügynökségekkel is közösen egyeztettek.”

Egyébként Chris Miller volt védelmi miniszter is megszólalt az ügy kapcsán. Úgy nyilatkozott, hogy nem hatalmazta és soha nem is hatalmazná föl Milleyt arra, hogy titkos megbeszéléseket folytasson Li tábornokkal.

Szerinte a Milleyval szembeni vád egy „gyalázatos és példátlan függelemsértés”, és azonnali lemondásra szólította őt fel.

Trump is üzent

A volt elnök sem hagyta szó nélkül a híreket. Trump közleményben reagált a hírre, úgy fogalmazott, hogy „ha Mark Milley hülye tábornoknak  – aki az Egyesült Államok történetének legrosszabbul sikerült kivonulását tervezte meg Afganisztánból, hátrahagyva sok halott és sebesült katonát, számtalan amerikai állampolgárt, és a világ legmodernebb, legkifinomultabb katonai felszerelését 85 milliárd dollár értékben, illetve országunk jó hírét – és ha a története igaz, akkor

feltételezem, hogy bíróság elé fogják állítani ÁRULÁSért. Hiszen az elnök háta mögött kínai kollégájával üzérkedett, azt állítva Kínának, hogy értesíteni fogja őket a támadásról.”

Azonban Trump úgy folytatja, hogy „A jó hír viszont az, hogy ez a történet álhír, melyet egy gyenge és tehetetlen tábornok talált ki két szerzővel közösen, akiknek korábban nem voltam hajlandó interjút adni, mivel kitalációkat írnak, nem pedig tényeket. Azonnal fel kell lépni Milleyval szemben, és hadseregünk kiemelkedőbb tábornokait – akikből sok van – kellene bevonni azért, hogy soha többé ne fordulhasson elő egy újabb afganisztánihoz hasonló katasztrófa.

Ne feledjék, én voltam az, aki véget vetettem a teljes ISIS kalifátusnak. Milley persze azt mondta, hogy ezt nem lehet megtenni!”

„Ami a beszámolót illeti, soha eszembe nem jutott Kínát megtámadni, és Kína ezt jól tudja. Azok az emberek, akik kitalálták ezt a történetet, betegek és őrültek, és ugyanilyen rosszak azok is, akik ezt kinyomtatják.”

Ahogy arról korábban beszámoltunk, közel 90 nyugalmazott tábornok és admirális írta alá azt a nyílt levelet, amelyben követelték, hogy Mark Milley tábornok, valamint Lloyd Austin védelmi miniszter, azonnali hatállyal lépjenek vissza hivatalukból az afganisztáni kivonulást övező katasztrofális események miatt.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!