hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2003. 02. 14. (VII/7) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Jó és rossz kiszivárogtatás

Jehuda Lahav, Tel Aviv

Hadseregek a nagyvárosokban

Bush elnök személyesen írta alá a rendelkezést, amellyel a szeptember 11-ei támadások óta másodszor magas fokú (úgynevezett narancs) készültségbe helyezte az országot, figyelmeztetvén az amerikaiakat, hogy az al-Kaida esetleg támadásokat tervez szállodák, lakóházak és egyéb sebezhető célpontok ellen az Egyesült Államok területén. 

Párizs–Moszkva tengely

Akárhogyan oldódik is meg az Irak körül kialakult patthelyzet, az egyre nyilvánvalóbb, hogy az ügyet övező feszültség elvi irányváltásokat eredményez a nemzetközi politikában. Szinte már nem is az a fő kérdés, sikerül-e megdönteni a Szaddám-rezsimet. Jól jelzi mindezt a NATO helyzete: politikai elemzők egyetértenek abban, hogy a szervezet 1949-es megalakulása óta nem élt át olyan meghasonlást, mint ami mostanában tapasztalható tagállamai között. Ez leleplezi az európai nagyhatalmak törekvését arra, hogy Amerika egyenrangú felekként számoljon velük. Franciaország, Németország, valamint a hozzájuk csatlakozó Belgium döntése mögött – mely szerint nem sorakoznak fel Amerika és Nagy-Britannia mellett a Bagdad elleni támadás esetén – legalábbis ez húzódik meg.

Belföld

Ki tudja szebben mondani ugyanazt?

Annak ellenére, hogy a koppenhágai csúcs után a négy parlamenti párt, a kormány és az Országgyűlés közös nyilatkozatban kötelezte el magát az integrációval kapcsolatos tájékoztatási kampányban való részvételre, továbbá, hogy végre hozzáférhető a csatlakozási szerződés, és a telefonos EU-tájékoztató vonal is üzemel – az elmúlt hetekben az európai uniós csatlakozás magyarországi támogatottsága eddig nem látott mértékben csökkent, és a szkeptikusok száma is emelkedni látszik. A visszaesés nem meglepő azok után, hogy a csatlakozási kampány főáramát képviselő közalapítvány még csak "most kezdi elérni az üzemi hőmérsékletet", és a parlamenti pártok EU-kampányának arculata is csak nagy vonalakban látható. Egyvalami azonban már most is kiolvasható egymástól eltérő karakter? mondandójukból: készülnek a 2006-os választásokra.

Infoháború

"A 21. század hadviselése jelentős mértékben megváltozott a korábbi évszázadokhoz képest, és egy háború kimenetelét egyre inkább meghatározza az információs fölény megszerzése" – mondta lapunknak Mikita János dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar vezetési csoportfőnöke. A jelenségre magyarázatot adhat a digitális technológia robbanásszer? fejlődése és az internet széleskör? elterjedése, amely a lehetséges iraki háborúval kapcsolatban is felveti egy globális informatikai háború veszélyét. 

Politikai tolmácsolás

A közhatalom és az állampolgárok közötti viszony minőségének javítását tűzte ki maga elé a három hete megalakult Eötvös Károly Közpolitikai Intézet.

599: A magyarkód

Ökörség, nemzetvesztő, felelőtlen – értékelte Orbán Viktor minapi kijelentését Inotai András, a Világgazdasági Kutatóintézet igazgatója. A szakember azonban nem a volt miniszterelnök interjújából oly sokat idézett részre, nevezetesen a magyar munkahelyek védelméért indított akcióra gondolt, hanem Orbán következő mondatára, miszerint a gyárak és üzemek tulajdonosainak származását a következőkben kívánják kideríteni. 

Hit és értékek

"A fehér ember az Ördög" - vallja az afroamerikai muszlim mozgalom

Az Irak elleni háború közeledtével a világ számos országában növekszik az Egyesült Államokat elítélők száma, így Magyarországon is. A NATO egysége megrepedezett, a szervezet a döntésképtelenség jeleit mutatja, sokan közeli szétesésével riogatnak. Oszama bin Laden is a héten látta elérkezettnek az időt, hogy új hangüzenetében bátorítsa híveit, ne féljenek Amerika erejétől, mert Isten velük és Irakkal van a harcban. Mindezek a jegyek szerepelnek Louis Farrakhan, Amerika legbefolyásosabb muszlim vezetője, az Iszlám Nemzet (Nation of Islam) első emberének "próféciájában", amelyet még 2002 októberében küldött Bush elnöknek. (2003. 02. 14.)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!