Hetek Univerzum
Pizzakirály lehetett volna Obama kihívója
Herman Cain kalandos útja az elnökjelöltségig

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Pizzakirály lehetett volna Obama kihívója
Herman Cain kalandos útja az elnökjelöltségig
2011. 10. 28.
Az elmúlt hónapokban új szereplő bolygatta meg az eddig is fordulatos 2012-es amerikai elnökválasztási kampányt. Herman Cain sikeres üzletember májusban jelentette be hivatalosan, hogy republikánus színekben indul az elnöki posztért. 2011 októberére az ismeretlenségből a népszerűségi listák élére tört, és a fel­mé­rések szerint, ha ma lenne a választás, legyőzné Barack Obama elnököt is. (2011. 10. 28.)

2020 július 30-án koronavírus-fertőzésben korábbi republikánus elnökjelölt 74 évesen elhunyt. Cain hetekkel ezelőtt került kórházba, miután elkapta a vírust, de nem javult az állapota.

A szegény családból származó üzletember határozott és sokak számára olykor már túlzottan magabiztos vezér­egyé­niség, aki a politikán kívülről érkezett, baptista, és emellett afroamerikai.

Herman Cain hatvanhat éves, ismert amerikai üzletember, aki nagy hírnevet szerzett különböző nagyvállalatokban elért eredményeivel. Olyan óriáscégeknél dolgozott vezető beosztásban, mint a Coca-Cola, a Burger King, a Whirpool és a Reader’s Digest. Politikai területen ritkán vállalt szerepet – eddig. Cain rendkívül magabiztos és határozott stílusáról ismert, felszólalásai is frappánsak és tömörek.

Mint mondja, nem szeret időt vesztegetni a kötelező udvariaskodással, hanem a beszéd idejét arra szeretné használni, amit mondania kell. Ugyanilyennek ismerték meg az üzleti életben is.

Herman Cain váratlanul előretört a republikánus elnökjelöltek népszerűségi listáján, és októberre Mitt Romney-t is megelőzte, nem beszélve az ígéretesen indult, de a televíziós vitákban nyújtott sorozatosan gyenge teljesítménye miatt visszaesett Rick Perry texasi kormányzóról, akit már több mint 20 százalékkal előz meg. Sokak számára biztató, hogy tapasztalt üzletember, így bíznak abban, hogy a gazdasági válságra is jó megoldásokat tud kínálni.

Szerény kezdetek, szorgalmas munka

Cain lentről indult, és igen szegény családból származik. Apja három állásból tartotta fenn családját: portásként, borbélyként és sofőrként dolgozott egyszerre, anyja pedig takarítónő volt. Két álmuk volt, hogy legyen egy saját otthonuk és hogy két fiuk diplomát szerezzen. A szegregáció-kori Amerikában ezek a célok irreálisnak tűnhettek egy fekete család számára, de végül kitartó hitük és munkájuk eredményeképp mindkét álmuk beteljesedett. Cain matematikát tanult a főiskolán, majd továbblépett, és informatikai karon végzett az egyetemen. Már az egyetemi évek alatt csatlakozott az amerikai haditengerészethez, ahol matematikai tudását a hadseregben hajók és repülők védelmi rendszerének fejlesztésénél kamatoztatta.

Herman Caine
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Az állami munka nem jelentett elég kihívást számára, így belevetette magát az üzleti életbe. A Coca-Colánál helyezkedett el gazdasági elemzőként. Innen indult igen színes és izgalmas karrierje. A Coca-Colától a Pillsbury nevezetű óriáscéghez került, amelynek akkor olyan cégek voltak a leányvállalatai, mint a Burger King.

Pár év alatt vezető állásig jutott a cégnél, és ő lett az alelnöke a cég egyik részlegének, majd megbízták a Burger King vezetésével Philadelphiában. Három év alatt ez a régió a cég legkevésbé nyereséges területéből az egyik legsikeresebb régiójává vált a keze alatt. Mindezen sikerektől hajtva megbízták a csőd szélén álló Godfather’s Pizza (Keresztapa Pizzázója) nevű étteremlánc vezetésével. Rá jellemző elszántsággal így köszöntötte új alkalmazottait:

„Herman Cain vagyok, meg fogjuk mutatni a Pillsburynek, hogy túléljük, és ez nem egy áprilisi tréfa.”

 

A céget drasztikusan átalakította, az éttermeknek közel felét bezáratta, azonban a Godfather’s Pizza végül talpra állt. Nem sokkal később többedmagával meg is vásárolta a láncot a cégtől, amelynek még hosszú évekig az ügyvezető igazgatója volt.

Megmutatkozik a politikusi véna

Mindezen üzleti sikerek után 1988-ban kinevezték az Éttermek Országos Egyesületének elnöki posztjára. Vezetése alatt látható módon fejlődni kezdett a cég, amely az amerikai vendéglátók és kisvállalkozók érdekei mellett is fellépett. Ebben a pozíciójában még az akkori miniszterelnökkel, Bill Clintonnal is beszélgetett egy televíziós műsorban az elnök frissen készült egészségügyi reformjával kapcsolatban. Cain rákérdezett az elnök terveire, és miután Clinton válasza nem volt számára megfelelő, határozottan reagált:

„Igazán őszintén szólva, elnök úr, az ön számításai nem igazak… A versenypiacon egyszerűen nem így működnek a dolgok.”

 

Cain a kilencvenes években a szövetségi jegybank, a FED kansasi vezetője volt, és több óriáscégnél is dolgozott vezető beosztásban. Az utóbbi időkben kipróbálta magát a médiában is: a választási kampány előtt a Fox Televízió üzleti adásában kommentátorként dolgozott, egy amerikai rádióban pedig az önmagáról Herman Cain Show-nak nevezett beszélgetőműsort vezette ez év (2011) februárjáig.

Herman Caine
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Már a kampányra készült, amikor a Terminátor című filmre utalva mozgalmat alapított Hermanator’s Intelligent (Gondolkodók Mozgalma) néven, amely többezer aktivista beszervezését tűzte ki célul minden kongresszusi negyedben.

Céljuk, hogy megerősítsék a nemzetvédelmet, tisztességes adórendszert alakítsanak ki, csökkentsék az állam kiadásait és újjászervezzék a szociális rendszert. A „9-9-9” elnevezésű javaslata szerint egységesen 9 százalékban határoznák meg a személyi jövedelemadót, a társasági adót és az általános forgalmi adót is.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!