Hatalmas készültség Zürichben: majdnem halálra késeltek egy ortodox zsidó férfit
A rendőrség megerősítette a zsidó helyek biztosítását
Hatalmas készültség Zürichben: majdnem halálra késeltek egy ortodox zsidó férfit

Twitter/European Jewish Congress

2024. 03. 04.
A rendőrség megerősítette a biztonsági intézkedéseket a zürichi zsidó helyszíneken, miután az éjszaka folyamán súlyos késes támadás ért egy ortodox zsidó férfit a svájci városban - közölte a helyi rendőrség vasárnap.

A rendőrség letartóztatott egy 15 éves svájci fiatalt, aki "életveszélyes" sérüléseket okozott az 50 éves zsidó férfinak Zürich központjában szombat este. A muszlim tinédzser a támadás közben azt kiabálta:

"halál a zsidókra!"

A zürichi rendőrség közleménye szerint nem világos, hogy mi váltotta ki a támadást, de a nyomozás

"kifejezetten magában foglalja az antiszemitizmus által motivált bűncselekmény lehetőségét".

A rendőrség közölte, hogy a helyi zsidó szervezetekkel folytatott megbeszéléseket követően "bizonyos zsidó kötődésű helyszíneken" extra biztonsági intézkedéseket vezettek be. További részleteket nem közöltek.

Jonathan Kreutner, a Svájci Zsidó Hitközségek Szövetségének (SIG) főtitkára a svájci televíziónak azt mondta, hogy az országban ritkák a zsidók elleni fizikai támadások.

"Egy ilyen eset valóban új dimenziót jelent"

- mondta.

"Elborzaszt és felháborít bennünket a hír, hogy egy láthatóan ortodox zsidó férfi tegnap este súlyosan megsérült egy tinédzser által elkövetett késeléses támadásban Zürichben... Nyugtalanító tendencia, hogy a palesztin ügyet használják fel a zsidók elleni támadások igazolására.

Mielőbbi felépülést kívánunk az áldozatnak, és bízunk abban, hogy a hatóságok fényt derítenek a támadó valódi indítékaira. Az ilyen gyűlöletnek nincs helye a társadalmunkban." - nyilatkozta az ügyben a European Jewish Congress.

(Reuters/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!