Hat héttel a választások előtt állítják bíróság elé Netanjahut
Az izraeli miniszterelnök elutasította az ügyészség vádpontjait
Hat héttel a választások előtt állítják bíróság elé Netanjahut

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 01. 19.
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök elutasította az ügyészség csalás, közhivatallal való visszaélés és korrupció miatt ellene benyújtott módosított vádirataiban foglaltakat - jelentette a Jediót Ahronót című helyi újság hírportálja, a ynet hétfőn.

"Netanjahut olyan bűncselekményekkel vádolják, amelyekkel kapcsolatban egyáltalán nem hallgatták ki, és ez a tény azt bizonyítja, hogy abszurdak a miniszterelnökkel szembeni ügyek"

- írták a kormányfő ügyvédjei a bírósághoz benyújtott hivatalos válaszukban.

Az ügyvédek szerint az izraeli miniszterelnököt csak a vádiratban felsorolt esetek tíz százalékáról kérdezték a Walla híroldal tartalmának állítólagos befolyásolásával kapcsolatban, és ez szerintük alapvető kárt okoz a védencük tisztességes eljáráshoz fűződő jogában.

A Jair Netanjahuval, a miniszterelnök fiával készült interjúnkat ezen a linken olvashatja el. 

A Netanjahu jogi védelmét ellátó ügyvédi csapat azt is állítja, hogy a nyomozás, illetve annak egyes elemei a főügyész megfelelő engedélye nélkül zajlottak le, noha a törvény előírja annak meglétét. Ezt az állítást Avicháj Mandelblitt főügyész tagadja.

A védőügyvédek elutasítják a miniszterelnök mindhárom aktáját:

- az 1000-es számmal jelöltet, amely nagy értékű ajándékok tiltott elfogadását, illetve kikényszerítését tartalmazza milliárdos oligarcháktól,

- a 2000-es számmal jelölt médiabefolyásolási ügyet, amely a Jediót Ahronot című újság tulajdonosával folytatott, állítólagosan törvénytelen tárgyalásait taglalja,

- valamint a 4000-es számmal jelölt aktát, amely a Walla hírportál tartalmának befolyásolását, és a cserébe a tulajdonosoknak nyújtott kedvezményeket részletezi.

Benjámin Netanjahu korrupciós perének új tárgyalását a jeruzsálemi körzeti bíróság február 8-én reggel 9 órára tűzte ki, miután a zárlatra hivatkozva elnapolták a korábban megjelölt január 13-i időpontról.

Az új dátum szerint hat héttel a március 23-án esedékes parlamenti választások előtt kell a kormányfőnek választ adnia a bíróságon arra a kérdésre, hogy bűnösnek érzi-e magát az ellene benyújtott vádpontokban.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!