Gulyás: a vakcina mindenképpen ingyenes lesz, de nem lesz kötelező
További szigorításokról dönt a kormány az eheti ülésén
Gulyás: a vakcina mindenképpen ingyenes lesz, de nem lesz kötelező

Forrás: MTI/Soós Lajos

2020. 11. 03.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az Inforádió Aréna című műsorában beszélt arról, hogy a kormány kétnapos ülésen gondolja át az esetleges szigorításokat, mivel úgy gondolják a meglévő előírások nem elegendőek, illetve beszélt a kormány vakcina programjáról is.

Lépni fog a kormány, ha veszélybe kerül az ellátás biztonsága

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a elmondta, hogya járványterjedés rendkívül felgyorsult az elmúlt két hónapban, és vannak olyan vörös vonalak, amelyeket ha átlépünk, akkor szigorításra van szükség.

„Az elmúlt hetekben az volt a prioritás, hogy az egészségügyi rendszert ne terheljük túl, miközben az ország működőkését nem állítjuk le. Ha veszélybe kerül az ellátás biztonsága, akkor a kormánynak lépnie kell.” - jelentette ki Gulyás.

„Szerinte a magyar halálozás jobb, mint az európai átlag, de sajnos

jelentősen romlik a helyzet, ezért a kormány az eheti, kétnapos kormányülésen további szigorításokról dönthet majd”

A járvány a vakcina megérkezéséig tart, a beoltási terv kidolgozása pedig az operatív törzsnek feladata. - tette hozzá Gulyás Gergely

A vakcina mindenképpen ingyenes lesz, de nem lesz kötelező

- jelentette ki a miniszter, aki megerősítette Merkely Béle és Orbán Viktor kijelentését, miszerint már decemberben várható, hogy lesz oltóanyag. A vakcinabeszerzés Gulyás szerint hasonló mechanizmus szerint zajlik majd, mint tavasszal a lélegeztetőgépek beszerzése, versenyre lehet számítani az országok között.

Megerősítette: több országgal is -Oroszország, Kína és Izrael- tárgyalásokat folytatnak a vakcinákról. Bár tudja, hogy nem mindenhol ugyanazon előírásoknak felelnek meg a vakcinák bevizsgálása, az viszont mindenhol egységes, hogyaz emberi életet fontosnak tartják, ezért nem számít egyik vakcina esetében sem komolyabb egészség károsító hatásra.

„A nemzetközi szigorítások hatásait nyomon követi a kormány,

így például arra jutott, hogy a Spanyolországban hozott szigorú intézkedések egyelőre nem tűnnek működőképesnek, az osztrák és szlovák esetszámok viszont csökkennek - a szlovák országos tesztelésről még nincsenek szám adatok, annak hatását még meg kell várni.”

A koronavírus gazdasági hatásainak mérséklésére az a válasz a miniszter szerint, hogy aki dolgozni akar, az dolgozni tudjon - a legfontosabb, hogy megőrizzük a munkahelyeken, nem segélyezéssel kell válaszolni erre. Elmondása szerint nyárig kell kibírni a válsághelyzetet, mert utána a vakcina megszünteti a koronavírust. A jövő évi költségvetésben megteremtették a rugalmasságot a válságkezelésre, de nem lehet kizárni előre a költségvetés módosítását.

(Inforádio)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!