Ganz: Jeruzsálemnek egységesnek kell maradnia, de "van benne hely" palesztin fővárosnak is
Izrael védelmi minisztere szaúdi lapnak adott interjút
Ganz: Jeruzsálemnek egységesnek kell maradnia, de "van benne hely" palesztin fővárosnak is

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 12. 17.
A szaúdi al-Sharq al Awsat napilapnak adott interjújában Beni Ganz izraeli védelmi miniszter kijelentette, hogy míg Izrael fővárosának, Jeruzsálemnek osztatlannak kell maradnia, "van helye" benne a palesztinoknak is arra, hogy megalapítsák saját fővárosukat. 

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

“A palesztinok akarnak és meg is érdemelnek egy olyan entitást, amiben függetlenül élhetnek"

- jelentette ki Ganz a szaúdi lapnak. 

A magukat palesztinként meghatározó izraeli arabok régóta követelnek saját államot maguknak és éles kritikával illették az amerikai-izraeli béketerveket, melyek szerintük állam nélküli autonómiát biztosítanának csupán számukra. A Palesztin Hatóság szókimondó támogatója a kétállami megoldásnak, melynek részeként a ciszjordániai területeken és a Gázai övezetben független palesztin államot hoznának létre az 1967-es tűzszüneti vonalak mögött Kelet-Jeruzsálem fővárossal. 

Ganz a riporter kérdésére, hogy vajon az általa emlegetett palesztin entitás államnak minősülne-e, a védelmi miniszter hárította a kérdést:

“Állam vagy birodalom, annak hívják, aminek akarják. Joguk van függetlennek érezni magukat és joguk van fővároshoz is. Olyan palesztin entitást szeretnénk, amely területileg megfelelően összefüggő, ami lehetővé teszi, hogy kényelmesen élhessenek benne... Amihez ragaszkodunk, az a biztonság. Stratégiai megfigyelési pontokra van szükségünk a biztonság érdekében."

Arra a kérdésre, hogy Izrael lemondana-e Kelet-Jeruzsálem ellenőrzéséről, Ganz kijelentette:

"Jeruzsálemnek egységesnek kell maradnia - de helyet kaphat benne egy palesztin főváros"

Nem világos, hogy Ganz vajon Abu Diszre utalt-e, Jeruzsálemen kívüli kisvárosra, mely a távozó amerikai elnök, Donald Trump béketerve szerint palesztin fővárosnak lett szánva. A terv szerint az Abu Dis - valamint Jeruzsálem biztonsági korláton kívül eső területeinek, például Kafr Aqabnak és a Suafat menekülttábornak palesztin ellenőrzés alá vonása - kielégítette a jeruzsálemi fővárosra irányuló palesztin követeléseket.

A tervre Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke elutasítóan válaszolt, annak ellenére, hogy Ganz is arra kérte, "csatlakozzon a béke ösvényéhez", amit több arab ország, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Szudán, és Marokkó is megtett az elmúlt négy hónap során.

A békekötések kapcsán a palesztin oldal ügyük elárulását hangoztatta. Vezető amerikai források szerint elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb Szaúd-Arábia is csatlakozik, azonban az arab ország kijelentette, a palesztin kérdés megoldására kell előbb sort keríteni.

Ganz szerint a Trump féle béketerv jelentős, történelmi mérföldkő, azonban szerda esti interjújában kijelentette "nem feltétlenül támogatja" az izraeli szuverenitás kiterjesztését minden területre, melyet a terv nekik ítélne.

"Míg bizonyos területek, mintpéldául a Jordán-völgye izraeli fennhatóság alatt kell, hogy maradjanak, a többi terület jelentősen csökkenthető"

- jelentette ki.

Azt is elmondta, hogy reméli, hogy több arab nemzet létesít majd diplomáciai kapcsolatokat Izraellel.

„Minden arab államban jártam titokban a katonai küldetések teljesítése során. Nagyon remélem, hogy hamarosan hivatalos, barátságos és békés látogatást is tehetek náluk” - mondta Gantz.

(Times of Israel/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!